Cheltuielile pentru procedura de întrerupere a sarcinii ar putea fi suportate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Avortul compensat ar putea fi realizat doar în anumite situații, se precizează în propunerea legislativă.

Întreruperea de sarcină ar putea fi decontată de stat, în anumite situații

Tema avortului a devenit un subiect controversat în ultima perioadă. Potrivit unei propuneri legislative care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii drepturilor pacientului nr. 46 din 21 ianuarie 2003, procedura întreruperii de sarcină ar putea fi suportată de Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Această decontare procedurii de întrerupere a sarcinii este valabilă doar în anumite situații care constituie avort terapeutic, dar și la cerere în următoarele trei situaţii:


  • sarcina a survenit în urma unui raport sexual, cu privire la care s-a introdus o plângere penală pentru săvârşirea unei infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale prevăzute de Legea 286/2009 privind Codul penal;

  • persoana solicitantă a procedurii nu a împlinit vârsta de 18 ani;

  • persoana solicitantă a procedurii nu realizează venituri sau primeşte beneficii de asistenţă socială şi/sau, după caz, servicii sociale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2011 a asistenţei sociale.

Ministerul Sănătății lansează o platformă online cu toate informații despre avorturi și metodele de contracepție

Potrivit propunerii legislative, este interzis refuzul acordării asistenţei medicale în unitățile de sănătate publice, în cazul în care medicul efectuează această procedură în unităţile medicale din sistemul de sănătate privat. Excepție se face doar în cazul în care medicul respectiv nu deține resursele necesare în unităţile medicale din sistemul de sănătate public pentru a efectua procedura.

Împreună cu organizaţiile guvernamentale, neguvernamentale şi asociaţiile de profil, Ministerul Sănătății creează o platformă online care cuprinde toate informațiile necesare despre metodele de planificare familială, metodele contraceptive şi procedurile de întrerupere a sarcinii în condiţii de siguranţă.

Citeste si:
Frații milionari Andrew și Tristan Tate, reținuți pentru viol și...
Frații milionari Andrew și...

De asemenea, se va interzice discriminarea sau transmiterea unor informații eronate din punct de vedere ştiinţific în ceea ce privește caracteristicile sau consecinţele medicale în urma unui avort, prin orice mijloace, lansate cu scopul de a descuraja întreruperea unei sarcini.

Avortul, de 7 ori mai scump la privat decât în spitalele de stat

Inițiatorii propunerii legislative au menționat că în marea majoritate a cazurilor, pentru efectuarea unei proceduri de întrerupere a sarcinii la cerere, femeile sunt direcționate spre clinicile private, unde costul acestor servicii ajunge să fie şi de 7 ori mai mare, față de preţurile din spitalele publice.

„Dreptul femeilor de a decide dacă doresc sau nu să aibă copii trebuie să fie garantat, or în acest moment cercetările realizate de organizaţii neguvernamentale arată că accesul la această procedură este departe de a fi garantat – fie că vorbim de refuzul managerilor de spitale şi al medicilor de a efectua întreruperile de sarcină, de costurile importate ale acestuia sau de abuzurile fizice sau emoţionale suferite de femeile care îndrăznesc să aleagă să nu păstreze o sarcină”, se mai arată în expunerea de motive.

Citeste si:
Gabriela Firea: E strigător la cer, dar aproape în fiecare zi un...
Gabriela Firea: E strigător...

Cei care au inițiat acest proiect de lege sunt deputaţii neafiliaţi Oana-Alexandra Cambera, Simina-Geanina-Daniela Tulbure şi Andrei-Răzvan Lupu. Propunerea legislativă a fost semnată de parlamentari PNL, USR, PSD, UDMR, neafiliaţi. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2023 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.