Ministerul Educației a publicat ghidul pentru simulările examenelor naţionale pentru anul şcolar 2022 - 2023. Simularea pentru Evaluarea Națională se desfășoară în perioada 20-22 martie 2023, iar simulările pentru Bacalaureat vor avea loc între 27-30 martie 2023. Probele vor începe la ora 9 dimineața, iar accesul în sălile de examen se va face până la ora 8.30.

Ghidul simulărilor examenelor naționale a fost publicat

Ministerul Educației a publicat joi, ghidul simulării examenelor naționale. Primii care vor trece prin probele de foc vor fi elevii claselor a VIII-a, după care vor urma și simulările pentru examenele de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a. În document este menționat faptul că accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, iar simulările vor începe la ora 9.00, ora la care vor fi distribuite subiectele.

Elevii de clasa a VIII-a vor avea la dispoziție două ore pentru a susține proba scrisă, iar elevii din clasele terminale de liceu vor avea 3 ore din momentul distribuirii subiectelor. Elevii claselor a VIII-a vor avea de susținut 2 probe scrise, la matematică și limba română, și o a treia materie la limba maternă în unele instituții. Absolvenții claselor a XII-a vor susține 3 probe scrise, și la limba maternă, dacă este cazul.

Calendarul simulărilor examenelor naționale

Simulare Evaluare Națională


  • 20 martie: Limba şi literatura română - probă scrisă;

  • 21 martie: Matematică - probă scrisă;

  • 22 martie: Limba şi literatura maternă - probă scrisă;

  • 29 martie: comunicarea rezultatelor.

Simulare Bacalaureat


  • 27 martie: Proba E) a) - probă scrisă - Limba şi literatura română;

  • 28 martie: Proba E) c) - probă scrisă - proba obligatorie a profilului;

  • 29 martie: Proba E) d) - probă scrisă - proba la alegere a profilului şi specializării;

  • 30 martie: Proba E) b) - probă scrisă - Limba şi literatura maternă;

  • 6 aprilie: comunicarea rezultatelor.

Ministerul Educației a menționat că simulările examenelor sunt organizate pentru a familiariza și pentru a ajuta elevii să se adapteze cu presiunea, stresul, condițiile și sarcinile propuse. Simulările sunt o pregătire a elevilor pentru examenele reale.

Citeste si:
Simulare Bacalaureat și Evaluare Națională 2022.Programul...
Simulare Bacalaureat și...

„Rezultatele obţinute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care acestea s-au desfăşurat prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi", se aminteşte în ghid.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Aprilie 2023 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.