În fiecare an, la data de 9 martie sunt sărbătoriți cei 40 de sfinți mucenici din Sevastia. Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin. Această sărbătoare creștină este însoțită de o serie tradiții și obiceiuri populare, care se păstrează cu sfințenie.

Sărbătoarea celor 40 de sfinți mucenici din Sevastia

Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici este sărbătorită în fiecare an pe data de 9 martie. Acest eveniment religios este însemnat cu cruce neagră în calendar și este un motiv foarte bun pentru care gospodinele pregătesc vestiții mucenici delicoși și pufoși ca vata de zahăr.

Tradiția populară spune că în această zi se deschid porţile Raiului şi mormintele. Un obicei vechi spune că de sfinții mucenici de la Sevastia, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare de vin, unul pentru fiecare mucenic care și-a pierdut viața. Pe stil vechi, ziua de 9 martie era considerată hotarul dintre zilele aprige ale Dochiei și zilele călduroase ale Moșilor.

Obiceiurile din ziua celor 40 de sfinți mucenici se aseamănă cu cele din ziua de Revelion. Cu ocazia acestei sărbători se prepară mâncăruri specifice numiți Sfinți, Sfintisori, Bradosi. Pe lângă aceasta există tradiția celor 40 de pahare cu vin, aprinderea focurilor de Mucenici în curți și gospodării, în fața caselor și în câmp.

În această zi, gospodarii își stropesc animalele din curte, casa, anexele casei, grădina și tot ce mai au cu apă sfințită pentru ca Dumnezeu să îi protejeze de rele și să fie cu mult belșug. Un alt obicei este înconjurarea casei și a animalelor cu cenușă provenită de la focurile aprinse de Mucenici, de asemenea pentru noroc și belșug.

Ce simbolizează tradiția celor 40 de pahare

În ziua sărbătorii celor 40 de mucenici este un moment perfect pentru a face observații și previziuni meteorologice pentru a afla norocul în noul an. Tot în această zi, gospodarii taie primele corzi de viţă-de-vie pentru că se spune că aduce rod bogat. Femeile făceau vrăji în această zi, deoarece în popor se știa că în această zi vrăjile se prind cel mai bine. Femeile vrăjeau de dragoste, de bani, de noroc, de sănătate sau viață lungă.

Tradiția celor 40 de pahare vine din vechile timpuri. Se considera că acele pahare de vin servite simbolizează puterea şi vigoarea, deoarece vinul se transformă în sânge şi putere de muncă în timpul anului.

Totuși, în tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferența? După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2023 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.