Săptămâna de lucru de 4 zile este o idee din ce în ce mai tentantă în câmpul muncii din România. 80% dintre angajații din România sunt de părere că ar fi mult mai productivi, însă angajatorii nu sunt de aceeași părere și nu sunt gata să ofere un asemenea program salariaților.

37% din firmele din România sunt gata să reducă săptămâna de muncă la 4 zile

Tot mai multe state sunt tentate de programul de muncă de patru zile, care aparent, pare a fi mai productiv pentru angajați. Potrivit studiilor recente, angajații sunt mai productivi într-o săptămână de muncă de 4 zile față de clasica de 5 zile. Salariații din România ar fi de acord să muncească 10 ore pe zi în loc de 8 pentru a reduce săptămâna de muncă la 4 zile.

Acest sistem a atins succesul în Marea Britanie. Peste 60 de companii din Anglia au trecut la un proiect pilot, în care au muncit după un program redus de 4 zile pe săptămână. După o perioadă, aproximativ toate firmele au anunțat că nu vor să se reîntoarcă la planul vechi, de 5 zile.

În România, doar 37% din firme ar fi de acord cu o săptămână de lucru de patru zile. Specialiștii spun că acest program de lucru scurt atrage asupra sa mai multe beneficii: nivel de stres scăzut, odihnă mai multă, mai mult timp pentru a socializa cu prietenii și familia, cât și beneficii pentru sănătatea mentală a angajaților. Motivul principal pentru care angajații ar fi de acord să treacă la un astfel de program este îmbunătățirea echilibrului dintre viața personală și cea profesională.

Românii sunt de părere că ar fi la fel de productivi ca britanicii dacă ar lucra doar patru zile pe săptămână în loc de cinci. Pe de altă parte, doar 18% din angajații români care au participat la studiu ar spus că nu ar fi de acord să lucreze 10 ore pe zi, 4 zile pe săptămână.

Vedem cum la nivel european, reducerea săptămânii de lucru a fost un succes și prevedem că va avea ecou și pe plan local. Din unul dintre cele mai recente sondaje realizate de BestJobs de anul acesta, aflăm că angajații români ar fi deschiși să adopte un astfel de program (80%), în special pentru a câștiga mai mult timp liber și un echilibru mai bun între job și viața personală.

Dacă în al doilea trimestru din 2022, 55% dintre angajații români se temeau de mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, în prezent, nevoia de odihnă înclină balanța în favoarea scurtării săptămânii de lucru. În acest sens, 40% dintre angajați ar accepta să aibă un program de 10 ore de lucru pe zi, timp de 4 zile, în timp ce 20% preferă scenariul care presupune să lucreze 9 ore pe zi, timp de 4 zile astfel încât să aibă jumătate de zi liberă săptămânal”, a explicat pentru Economedia Ana Vișian, marketing manager BestJobs.

Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.