Criza ne-a învățat să devenim mai chibzuiți când vine vorba de bani. Cu toate acestea, conform unui studiu realizat de o cunoscută aplicație financiară, la nivel european, românii rămân printre cei care pun cei mai puțini bani deoparte. Aici ar trebui să luăm întregul context în considerare. Ce să cheltui și ce să mai și pui deoparte? Căci avem printre cele mai mici salarii și, astfel, cele mai mici posibilități de economisire.

România este pe ultimul loc la salarii și economii în Europa

Chiar și în aceste contexte, aproape 13% din populația României ia în calcul să țină banii la saltea în 2023. Un procent chiar mai mare și decât al britanicilor, cu posibilități mult peste ale noastre. Numai 11% din cetățenii Regatului Unit se gândesc să își pună ceva deoparte, iar cei mai chibzuiți sunt nemții, cu un procent de 26%.

La nivel european, femeile preferă economiile în cash mai mult decât bărbații, iar opțiunea banilor ținuți la saltea este influențată de vârstă. Procentul crește de la 15,6% reprezentându-i pe cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, la aproape 20% pentru cei de peste 45 de ani.

În țara noastră, diferența dintre cele două genuri în această privință este și mai mare. 16% la femei față de 10% la bărbați. Contrar europenilor, cei mai tineri dintre români se gândesc să își pună bani deoparte într-o proporție mai mare decât cei de peste 55 de ani. O explicație ar fi că cei tineri sunt mai familiarizați cu metodele de economisire și cu produsele financiar - bancare ori cu instrumentele de investiții.

Fie că alegem să ținem banii la saltea, să îi punem într-un cont de economii sau să nu economisim deloc, cert este un lucru: cu toții suntem mai prudenți când vine vorba de lucrurile pe care alegem să ne cheltuim banii.

Românii au economisit mai puțin în 2022 față de alți ani

Ultimii ani, marcați de crize, i-au făcut pe oameni să fie mult mai chibzuiți când vine vorba de bani. Mulți dintre angajații din România obișnuiesc să pună bani deoparte, aproape 70% dintre aceștia, iar aproape jumătate dintre ei spun că vor să își asigure siguranța financiară în cazul în care își pierd locul de muncă. Alți 20% admit că nu vor să se bazeze pe viitoarea pensie de la stat, în timp ce 19% vor să își cumpere o locuință, iar 11% vor să își asigure pensia privată.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Printre cei care economisesc se numără și români care investesc, 34% dintre ei își pun banii în bunuri de valoare, 31% în depozite bancare și alți 20% în pensii private. Cei care au participat la acest sondaj, realizat de o companie de recrutare pe piața muncii, spun că au obicei de a economisi dintotdeauna, numai că în 2022 au economisit mult mai puțin față de anii anteriori, din cauza scumpirilor în lanț și a inflației.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Februarie 2023 - 06 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.