Veste bună pentru români. Cazierul judiciar poate fi obținut în format electronic absolut gratuit începând de astăzi. Românii nu vor mai trebui să meargă la secțiile de poliție pentru a-și elibera documentul.

Cazierul juridic este disponibil și în format electronic

Începând de astăzi, cazierul judiciar poate fi eliberat în format electronic gratuit. Anunțul a fost făcut anterior de către ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja. Cazierul judiciar poate fi descărcat de pe platforma Ghișeul.ro, exact același site unde se pot achita și taxele, impozitele, amenzile sau alte servicii.

Oficialii spun că în primă fază, certificatele de cazier vor putea fi descărcate doar pentru persoanele care nu au avut antecedente penale în trecut. În schimb, românii care au înscrisuri în cazierul judiciar vor fi nevoiți să mai aștepte un timp.

Din cauza protecției datelor cu caracter personal, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar dacă legislația prevede că acest lucru este obligatoriu. De exemplu, în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.

Eliberarea cazierului judiciar este gratuită, durează doar câteva minute, iar perioada de valabilitate este de 6 luni. Această schimbare scutește milioane de români de mersul la secție pentru a obține acest document. Românii au nevoie de cazierul judiciar atât la locul de muncă, obținerea permisului de conducere sau alte proceduri.

„La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (...)

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, prevede legea.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Ianuarie 2023 - 01 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.