Sarea și nisipul aruncate pe șosele ne salvează de la derapaje, dar ne distrug încet mașinile, avertizează mecanicii. Specialiștii spun că, în această perioadă, este foarte important să ne spălăm cât mai des automobilele, altminteri, discurile de frână încep să ruginească, iar vopseaua va fi afectată.

Sarea și nisipul de pe drumuri reprezintă un mare pericol pentru mașini

Chiar și sistemele vitale pentru siguranța automobilului pot fi afectate. Antiderapantul nu impactează doar piesele de sub mașină, ci și farurile, elementele decorative sau vopseaua.

Motivul este că nisipul de pe drum, care în mod normal asigură tracțiunea, odată aruncat în aer de vehiculele din fața noastră, acționează ca o perie de sârmă pe stratul de lac al vehiculului, spun specialiștii.

Soluțiile oferite de mecanici

O soluție ar fi montarea unor folii transparente de protecție pe caroseria mașinii, numai că prețurile sunt mari. Cele mai ieftine variante protejează doar capota sau bara din față, iar costurile în majoritatea atelierelor depășesc 350 de euro, așa că tot drumurile dese la spălătorie rămân cea mai ieftină opțiune.

„Nu există nicio soluţie specială, doar cu spumă activă. Foarte important ar fi să spele maşina imediat după deszăpezirea şoselelor. La 3-4 zile”, a declarat un reprezentant al unei spălătorii.

Unele primării folosesc clorura de calciu drept material antiderapant, o substanță mai eficientă decât sarea în topirea gheții și zăpezii și cu 80% mai puțin corozivă. Doar că este și mai scumpă, iar unele administrații vor să facă economie la buget.

Ce amenzi riști dacă nu îți echipezi mașina cu anvelope de iarnă?

În cazul în care ninge, recomandarea specialiștilor este în lăsați mașina în parcare sau, dacă ninsoarea te va prinde în trafic, atunci va trebui să căutați un loc unde să o parcați în siguranță și, astfel, să evitați să încasați amendă.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Așadar, dacă veți fi surprinși circulând cu mașina neechipată adecvat pentru iarnă, în condițiile prevăzute de lege, riscați o penalizare cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă, care se traduce printr-o sancțiune de la 1.305 până la 2.900 de lei. Pe lângă amendă, ca măsură suplimentară, polițiștii de la Rutieră vă vor reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.

În plus, în cazul în care este vorba despre un accident de circulație, iar mașina dumneavoastră nu este echipată cu cauciucuri de iarnă, nu veți beneficia de despăgubirile acordate de firma de asigurare pentru daune și piese.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Ianuarie 2023 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.