Statul român a cerut clarificări la Bruxelles asupra modului în care poate aplica prevederile europene și eventual sancționa refuzul OMV Petrom de a achita taxa de solidaritate impusă de autoritățile noastre. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a transmis, joi, într-o conferință de presă, cum se poate aplica legea în cazul grupului austriac.

Șeful Consiliului Concurenței, despre cum se aplică legea în cazul OMV Petrom pentru taxa de solidaritate

Aleșii dau asigurări că vor obține miliardul de euro de la OMV Petrom, grup care are capital majoritar austriac, chiar dacă, momentan, este neclar dacă gigantul se încadrează în lege.

„Expresia e: unde-i lege, nu-i tocmeală. Acum, bănuiesc că legea nu e atât de neclară cât să nu înţeleagă lumea dacă trebuie să plătească sau nu. Legea transpune o hotărâre europeană. În toată Europa s-a spus: companiile astea din energie au beneficiat... nu e vina lor, dar nu e nici meritul lor că au aceste profituri, că au crescut mult preţurile în energie, şi atunci e cumva incorect să le rămână profiturile, pentru că au rezultat din invazia rusească, nu dintr-o performanţă managerială deosebită a lor.

Şi atunci nu e corect să le rămână lor profiturile astea foarte mari, trebuia să ia şi statul o parte, mai ales că statul, undeva, trebuie să îi ajute pe cei care sunt afectaţi de creşterea asta mare de preţuri. Şi acesta e un lucru care se întâmplă. România l-a făcut, a fost a doua ţară care a introdus această taxare specială pentru firmele din electricitate şi gaze.

După Spania, am fost prima ţară care a introdus-o la sfârşitul lui 2021. Acum Uniunea a zis: dar şi ăştia din petrol, nu numai energie, numai electricitate şi gaze...Şi a venit statul nostru cu această ordonanţă. Deci, logic ar fi să plătească, că ăsta a fost sensul. Da, Petrom e clar că a beneficiat de creştere a preţului", a explicat Chiriţoiu în cadrul unei cconferinţe de presă

Citeste si:
Scumpiri din pix la alimentele de bază. Consiliul Concurenței...
Scumpiri din pix la...

Conform acestuia, scopul hotărârii europene și al ordonanței adoptate de guvern era ca firmele care au beneficiat de acest context să plătească. „Şi cred că Petrom se încadrează. Deci ea, în spiritul legii, ar trebui să plătească. Acum, nu pot să vă spun în litera legii ce s-a întâmplat”, a subliniat preşedintele Consiliul Concurenţei.

Totodată, Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energiea Inteligentă, a susținut că Executivul a luat la ochi profitul OMV Petrom, dar modul în care a fost scrisă ordonanța face ca fix compania vizată să nu se încadreze în lege. Acuzația către grupul austriac este nefondată, statul este cel care a dat-o în bară, a explicat acesta.

Între timp, Romgaz a anunțat suma pe care urmează să o achite, fiind, de altfel, prima companie care transmite această informație. După o ședință a acționarilor, Romgaz a spus că va achita o contribuție de solidaritate de 906 milioane de lei, în vreme ce impozitele plătite în 2022 au depășit 8 miliarde de lei.

Citeste si:
Parlamentul a modificat taxa de solidaritate. OMV Petrom va plăti...
Parlamentul a modificat taxa...

Ce prevede Ordonanța Guvernului

Conform Ordonanței Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75%, inclusiv, din activități desfăşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracţia ţiţeiului, 0620 - Extracţia gazelor naturale, 0510 - Extracţia huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie şi 1920 - Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului. De asemenea, contribuţia de solidaritate se datorează şi de către părţile afiliate.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Ianuarie 2023 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.