La data de 17 ianuarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Antonie cel Mare. Această sărbătoare este marcată cu cruce neagră în calendar. De asemenea, oamenii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. Această sărbătoare are pregătite mai multe superstiții speciale pentru fetele nemăritate.

Sfântul Antonie cel Mare. Istoria din spatele sfântului

La data de 17 ianuarie este sărbătorit Sfântul Antonie cel Mare. Acesta este considerat sfântul care ocrotește pe credincioși de farmece și blesteme şi le ajută pe fetele necăsătorite să-şi găsească partenerul. Sfântul Antonie cel Mare a trăit 85 de ani în pustiu și vindeca bolnavii. În zilele noastre, sfântul este considerat ocrotitorul orfanilor şi al oamenilor săraci, venind în ajutorul celor care se roagă.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Antonie cel Mare

Potrivit tradiţiei, în ziua Sfântului Antonie cel Mare nu se mănâncă de dulce. Pentru a avea un an cu belșug este bine să se facă pachete cu alimente şi haine şi să se împartă oamenilor săraci. Pentru a fi feriți de duhuri rele, vrăji sau alte primejdii, în această zi credincioșii trebuie să se roage.

Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Sfântul Antonie cel Mare pentru a-și găsi perechea

Potrivit tradiţiei din această zi, fetele nemăritate trebuie să meargă astăzi să se roage la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare. Obiceiul spune că cine se roagă din această dată timp de nouă marţi la rând îşi va îndeplini cea mai arzătoare dorinţă. Oamenii merg să se roage pentru sănătate, linişte şi pace în familie, ajutor la examene sau găsirea sufletului pereche.

În această zi oamenii dau de pomană, nu înjură, se iartă, își rezolvă supărările și nu țin ranchiună. De asemenea nu se fac lucruri prin casă, nu se face curat, nu se spală, nu se calcă.

Fetele nemăritate trebuie să își vizualizeze ursitul, să se gândească la cum își dorește să arate viitorul soț. Acestea trebuie să se roage, să ofere de pomană, să fie smerite și cu credință.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.