Legea bacșișului este nerespectată în baruri și restaurante, iar patronii care acceptă bani fără să îi treacă pe nota de plată riscă amenzi mari. Ce spun președintele HORA și analiștii fiscali?

Ce amenzi riscă patronii care nu trec bacșișul pe nota de plată

Bacșișul lăsat de client pentru servirea de care are parte la restaurant sau terasă este între 10 și 15%. Bonul fiscal trebuie să aibă o rubrică specială în care clientul să treacă procentul pe care vrea să-l ofere ospătarului. Bacșișul se impozitează cu 10%.

„Există o amendă. Dacă imi aduc bine aminte, este de până la 4000 de lei în cazul în care un manager sau proprietar de afacere, nu plăteşte către angajaţi toţi cei 90% din bacşul care se colectează”, a declarat Ioan Biriș, președinte HORA.

Sancțiunile contravenționale sunt și pentru cei care nu trec pe bonul fiscal rubrica de bacșiș. „Cei care nu au rubrica de bacşiş pe bonuri riscă iarăşi în cazul în care se plătesc bacşişuri, în cazul în care salariatul este întrebat de un inspector riscă sancţiunile legii”, a explicat Dan Schwartz, analist fiscal, pentru Observator.

Până acum, unii s-au conformat, dar alții trag de timp. Experții spun că actuala formă a legii deschide noi drumuri spre fraude. „Dat fiind faptul că nu se specifică în mod clar ce se întâmplă cu sumele care depăşesc cele 15% din valoarea notei de plată. Nu scrie negru pe alb tot ce trece peste 15%, se consideră venit din salariu. Atunci când legea este ambiguă, este o poartă deschisă către nereguli”, a completat Dan Schwartz, analist fiscal.

Cei mai mulţi plătesc bacşişul cu cardul, iar clienţii sunt nemulţumiţi de impozitarea de 10%. Dar legea a fost una dorită de către reprezentanții HoReCa din România, tocmai pentru ca angajații să fie stimulați.

„Ei până acum plecau cu un bacşiş integral 100% din ceea ce li se plătea cash. În momentul de faţă după aplicarea legii pleacă cu 90%, dar dintr-un bacşiş cu o bază mult mai mare de aplicare”, a mai transmis Ioan Biriș, președinte HORA.

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

Legea stabilește că bacșișul reglementat nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale venit de tip salarial ori asimilat salariilor. Totodată, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra drept cheltuială distribuirile de bacșișuri către salariați.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.