Noi cărți electronice de identitate în România. Ce vor conține acestea
Buletinele de identitate lectronice cu cip urmează să fie emise în România până la finalul acestui an. Prețul noii cărți de identitate ar fi 67 de lei, însă solicitat acum în proiectul pilot de la Cluj, cheltuielile vor fi suportate de stat. Potrivit MAI, proiectul de lege prevede ca statul să suporte costul eliberării noilor cărți electronice de identitate cu ajutorul fondurilor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Obiectivul investiției este de a elibera un număr de 8.500.000 de cărți de identitate electronice pentru cetățenii români. De asemenea, MAI a mai propus și modificarea informațiilor care apar inscripționate pe cărțile de identitate. Prin urmare, MAI propune ca locul nașterii să apară doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate
Această măsură vine după ce din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). Anume în acest sistem trebuie să fie stocat locul nașterii fiecărui posesor al buletinului de identitate.
Ce alte informații vor conține noile cărți de identitate
Buletinele simple vor continua să aibă inscripționată adresa de domiciliu, însă nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate. Pe cip-ul cărții electronice de identitate vor fi stocate adresa de domiciliu și respectiv de reședință.
Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) va fi pentru a elimina obligația preschimbării CEI în momentul în care persoana își va schimba domiciliul. Această procedură va fi posibilă exclusiv în mediul digital, fără a fi nevoie să te mai prezinți la ghișeu.
De asemenea, românii nu vor mai trebui să prezinte certificatele de stare civilă în momentul depunerea cererii pentru eliberarea CEI. Cărțile electronice de identitate vor putea fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, doar la solicitarea ambilor părinți.
Despre autor:

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Tarot online: De ce s-a distanțat de tine?
Sursa: kudika.ro
-
Manichiura iernii este MANICHIURA ALBĂ inspirată de acest anotimp! 25 de...
Sursa: garbo.ro
-
Câștigătorii Future Banking Gala 2023
Sursa: futurebanking.ro
-
Începe SGR în România: tot ce trebuie să știi despre garanția de 50 de bani
Sursa: retail.ro
-
Bănci deschise de 1 Decembrie: Ce sucursale vor funcționa și ce poți face...
Sursa: wall-street.ro