Buletinele electronice vor fi emise în România până la finalul anului, absolut gratuit. Începând din 2030, fiecare persoană care își va dori să iasă din țară va trebui să dețină un buletin sau un pașaport electronic. Proiectul de lege este în dezbatere publică de MAI și urmează să fie aprobat de Guvern

Noi cărți electronice de identitate în România. Ce vor conține acestea

Buletinele de identitate lectronice cu cip urmează să fie emise în România până la finalul acestui an. Prețul noii cărți de identitate ar fi 67 de lei, însă solicitat acum în proiectul pilot de la Cluj, cheltuielile vor fi suportate de stat. Potrivit MAI, proiectul de lege prevede ca statul să suporte costul eliberării noilor cărți electronice de identitate cu ajutorul fondurilor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Obiectivul investiției este de a elibera un număr de 8.500.000 de cărți de identitate electronice pentru cetățenii români. De asemenea, MAI a mai propus și modificarea informațiilor care apar inscripționate pe cărțile de identitate. Prin urmare, MAI propune ca locul nașterii să apară doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate

Această măsură vine după ce din luna septembrie 2023 ar trebui să funcționeze un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). Anume în acest sistem trebuie să fie stocat locul nașterii fiecărui posesor al buletinului de identitate.

Ce alte informații vor conține noile cărți de identitate

Buletinele simple vor continua să aibă inscripționată adresa de domiciliu, însă nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate. Pe cip-ul cărții electronice de identitate vor fi stocate adresa de domiciliu și respectiv de reședință.

Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) va fi pentru a elimina obligația preschimbării CEI în momentul în care persoana își va schimba domiciliul. Această procedură va fi posibilă exclusiv în mediul digital, fără a fi nevoie să te mai prezinți la ghișeu.

De asemenea, românii nu vor mai trebui să prezinte certificatele de stare civilă în momentul depunerea cererii pentru eliberarea CEI. Cărțile electronice de identitate vor putea fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, doar la solicitarea ambilor părinți.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.