Timișoara devine Capitala culturală a Europei și urmează să fie vizitată de peste 2.500 de artiști. Pe parcursul anului vor avea loc mai multe evenimente remarcabile, printre care și expoziția sculptorului Constantin Brâncuși.

Timișoara devine Capitala culturală a Europei

Festivalul luminii a durat 5 zile și s-a încheiat luni seară. În cadrul acestui eveniment au participat numeroşi DJ renumiţi, iar vizitatorii s-au bucurat de un spectacol cu laser, jocuri de lumini şi videomapping. În centrul oraşului au fost amplasate instalaţii de lumini şi alte creaţii artistice. Festivalul luminii care a avut loc în perioada Revelionului a marcat și ultimul bastion al cetăţii, care acum este renovat, și va fi una din scenele care vor găzdui diferitele manifestări dedicate Capitalei culturale.

În acest an, Timişoara va fi vizitată de peste 2.500 de artişti și oameni de cultură, printre care se află scriitorul Orhan Pamuk, persoana de onoare a literaturii turce postmoderne, laureat al Premiului Nobel, Olga Tokarczuk, scriitoare poloneză laureată a Premiului Nobel, și filozoful german Peter Slotterdijk, unul din cei mai cunoscuţi teoreticieni culturali ai Europei.

În 2023, la Timişoara vor avea loc aproximativ 30 de evenimente în fiecare săptămână. Deschiderea oficială va avea loc între 17-19 februarie, eveniment la care vor participa muzicieni renumiți și vor concerta în mai multe locații ale orașului. Printre aceştia se numără şi violonistul ungar Lajkó Félix, acompaniat de orchestra poloneză de coarde Volosi.

Expoziția sculptorului Constantin Brâncuși

Un al eveniment extrem de importanta va fi o expoziţie cu operele lui Constantin Brâncuşi. În data de 30 septembrie, la Muzeul de Artă din Timişoara vor fi expuse 20-25 de creaţii ale sculptorului român, printre care Muza adormită, Domnişoara Pogany şi Coloana infinită III, respectiv desene şi fotografii ale artistului. Operele de artă vor fi aduse din muzee din Anglia, Elveţia, Franţa şi România, iar toate pregătirile şi organizarea vernisajului va ajunge la un cost de câte un milion de euro fiecare. Ultima expoziție a artistului în țara natală a avut loc în urmă cu peste 50 de ani.

Citeste si:
R,Moda și conduita la evenimentele ecvestre!
R,Moda și conduita la...

Timişoara trebuia să devină una din capitalele culturale europene încă în 2021, însă din cauza pandemiei de coronavirus acest proiect a fost amânat. Pregătirile au fost discutate minuțios de către autorităţile locale din opoziţie şi cele judeţene guvernamentale. Însă se pare că Guvernul de la Bucureşti nu susține proiectul Timişoara – Capitala Culturală Europeană la fel de mult cum ar fi cazul.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Ianuarie 2023 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.