Anul vine și cu prima sărbătoare religioasă - Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. Sfântul Vasile este considerat "păzitor de duhuri rele”, iar zeci de mii de români își sărbătoresc ziua numelui chiar în prima zi a noului an.

Cine a fost Sfântul Vasile, prăznuit în fiecare an pe data de 1 ianuarie

Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. Sfântul Vasile a fost extrem de milostiv și mereu sărea în ajutorul oamenilor. Acesta este considerat "păzitor de duhuri rele” datorită bunătății sale sufletești. Numele Vasile este foarte răspândit în lumea creştină. Acesta provine din grecescul "basileios”, care la rândul lui înseamnă "rege”, "împărat”, "bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius.

Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Vasile

Potrivit tradiției, în ziua Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, asta pentru ca să ai noroc tot anul. În ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă trebuie să te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, astfel vei fi curat şi sănătos tot anul. Dacă dormi de Sfântul Vasile, rişti să fii leneş tot anul.

Tradiția populară spune că dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat, atunci va fi un an cu noroc. Pentru a avea un an bogat, fiecare familie trebuie să fiarbă un cap de porc. Tot în ziua Sfântului Vasile este bine să se bea mult vin pentru că atât cât se va bea, tot atâta sânge în obraji va fi. Se mai spune că așa cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.

În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie copiii merg cu sorcova din casă în casă, cu plugușorul și cu semănatul. Aceștia le urează gazdelor bogăţie şi sănătate. În mediul rural există obiceiul dezlegării anului, când tinerii colindă prin sat şi pocnesc din bice, fac zgomote cu buciume sau oale. Se spune că aşa sunt alungate duhurile rele.

Citeste si:
Obiceiuri şi tradiţii românești de Anul Nou: Plugușorul, Capra,...
Obiceiuri şi tradiţii...

Mii de români își sărbătoresc ziua numelui

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 435.346 bărbaţi şi 77.840 de femei își sărbătoresc astăzi ziua onomastică. În rândul bărbaților, cel mai des întâlnit prenume este Vasile – 413.983 de persoane. Alte nume derivate, mai des întâlnite la bărbaţi, sunt Sică – 367, Sile – 438, Silică – 219, Vasi – 131, Vasilică – 20.208.

Legat de femei, 74.967 poartă prenumele Vasilica, însă, printre femei, se întâlnesc mai des şi următoarele prenume: Suca – 827, Silica – 506, Vasi – 23, Vasilica – 317, Vasilca – 1.200.

Mesaje de felicitare de Sfântul Vasile


  • „Îţi urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum aripile unui fluture, la fel de fericită precum cântecul privighetoarei şi la fel de frumoasă precum o grădină plină cu flori!”

  • „Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, îţi doresc multă sănătate şi fericire. Să ai parte numai de zile senine şi însorite!”

  • „La mulți ani și mult noroc în aceasta zi specială. Îți dorim să ți se îndeplinească toate dorințele. Sănătate și numai bucurii cu ocazia zilei tale de nume”.

  • „Cu ocazia sărbătoririi numelui, primiţi un călduros la mulţi ani, multă sănătate, multe realizări şi tot ce vă doriţi lângă cei dragi!”


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Ianuarie 2023 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.