În a treia zi de Crăciun, pe data de 27 decembrie este sărbătorit Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii creștine. Potrivit tradiției, Sfântul Ștefan vine în ajutorul persoanelor bolnave şi celor care se judecă de multă vreme. De asemenea, în ziua Sfântului Ștefan persoanele care sunt certate trebuie să se împace.

Cine a fost Sfântul Ștefan

Sfântul Ştefan a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi din rândul evreilor elenişti, pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Alți diaconi au fost: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena şi Nicolae Antiohianul. Sfântul Ştefan a fost condamnat la moarte şi a fost ucis cu pietre în valea lui Iosafat.

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ștefan

Potrivit vechilor tradiții, de ziua Sfântului Ştefan este bine ca în casă să se aducă icoana cu Sfântul Ștefan. Acesta îi ajută pe oamenii bolnavi și pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane. De asemenea, pentru norocul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, trebuie ca în această zi să se dăruiască o icoană a Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.

Pe data de 27 decembrie, la slujbele din biserică se pomenesc creştinii care au murit în împrejurări tragice. Totodată, creștinii împart pachete cu mâncare celor care poartă numele Sfântului Ştefan. În Muntenia se prepară pâinicile lui Ştefan, acestea având o formă rotundă şi sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac.

Pâinicile sunt unse cu miere și amintesc de pietrele cu care a fost omorât Sfântul Ştefan. După ce acestea sunt sfințite la biserică, pâinicile se împart de pomană copiilor săraci. O altă tradiție spune că în această zi persoanele care sunt certate trebuie să se împace.

Peste 500.000 de români îşi sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Ştefan

Pe data de 27 decembrie, peste 500.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Ştefan. Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor afirmă că în această zi îli sărbătoresc ziua numelui 359.675 de bărbaţi şi 148.924 de femei.

Citeste si:
Peste 500.000 de români își sărbătoresc onomastică de Sfântul Ștefan
Peste 500.000 de români își...

În rândul bărbaților, cel mai întâlnit prenume este Ştefan - 307.196 persoane, iar în rândul femeilor Ştefania - 121.107 persoane. Printre derivatele masculine se numără: Fane - 497 persoane, Fănel - 8.166, Fănică - 4.695, Istvan - 32.443, Ştefănel - 3.502, Ştefănuş - 4, Ştefănuţ - 3.172. La femei, derivatele sunt: Fana - 30, Fănica - 8.130, Fănuţa - 1.005 şi Ştefana - 18.652.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Decembrie 2022 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.