Solstițiul de iarnă este unul dintre cele 4 evenimente astrologice care are loc în decursul unui an. Potrivit tradiţiei populare, în noaptea solstiţiului cerurile se deschid. Solstițiul de iarnă are loc pe data de 21 decembrie și atunci este înregistrată cea mai scurtă zi din an și cea mai lungă noapte.

Solstițiul de iarnă - 21 decembrie 2022

Solstiţiu semnifică „soare nemişcat” şi evenimentul marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică. Acest fenomen înregistrează cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului în emisfera nordică. Potrivit tradiţiei populare, în noaptea solstiţiului de iarnă cerurile se deschid, iar toate dorinţele oamenilor se împlinesc.

Solstițiul de iarnă 2022 se va produce la data de 21 decembrie, la ora 23.38, și va înregistra și cea mai scurtă zi din an, care va număra doar 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi și mai lungă, de tocmai 15 ore și 10 minute. Soarele va răsări la 07.49 și va apune la 16.38..

Solstițiul de iarnă - 21 decembrie 2022. Tradiţii şi obiceiuri în cea mai scurtă zi din an

Potrivit tradiției populare românești, pe data de 21 decembrie, când are loc solstițiului de iarnă, răul și binele se bat. În această zi se spune că cerurile se deschid, dar la fel și străfundurile. În noaptea solstițiului de iarnă, oamenii trebuie să fie pozitivi și să se gândească doar la bine. Oamenii trebuie să-și îndrepte toate rugile către cer și să își pună dorințe care pot fi împlinite. Cei care vor gândi negativ pe parcursul zilei, vor avea parte de greutăți și probleme în tot anul 2023.

O altă tradiție spune că pe 21 decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, după care se rugau și petreceau în jurul unui foc de tabară, lucru care încă mai este păstrat și în zilele noastre în satele din România.

În trecut, în ziua solstițiului de iarnă oamenii sacrificau animale. Ulterior, această tradiție a fost înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat și apoi ars. Pe data de 21 decembrie, în ziua solstițiului de iarnă, nu este bine să fii singur, de aceea trebuie să ai grijă să ai pe cineva alături.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.