Pentru România, ziua de 1 Decembrie este una dintre cele mai importante zile din istoria țării. La data de 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Unire a provinciilor istorice românești. De atunci, românii sărbătoresc în fiecare an Ziua Națională a României. La Alba Iulia au loc anual evenimente care cinstesc această zi memorabilă.

Ziua Națională a României. Când a fost declarată oficial

Marea Unire este sărbătorită în fiecare an pe datat de 1 Decembrie în mai multe orașe ale României. Ziua Națională a României marchează momentul istoric în care la Alba Iulia s-a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

În perioada 1866 - 1947, Ziua Națională a României s-a sărbătorit pe 10 mai, iar între anii 1948 și 1989, pe 23 august. Data de 1 Decembrie a fost declarată zi națională prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990.

Ziua Națională a României la Alba Iulia. Ce evenimente vor avea loc în acest an

În fiecare an, la data de 1 Decembrie sunt organizate parade militare și alte evenimente și ceremonii cu ocazia Zilei Naționale a României. Cele mai cunoscute parade militare sunt organizate în București, în zona Arcului de Triumf, și în Alba Iulia, orașul unde a avut loc Marea Unire.

În acest an, la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale vor defila pe Bulevardul „1 Decembrie 1918” peste 800 de militari. De asemenea, orașul va fi survolat de elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane F-16 Fighting Falcon în cadrul evenimentului. După parada militară, românii sunt așteptați în Cetatea Alba Carolina pentru a petrece în stil românesc cu muzică populară, lautărească și cu mâncare tradițională.

Pe scena de la Alba Carolina vor încinge atmosfera Irina Rimes, Surorile Osoianu, Damian Drăghici și trupa Zdob și Zdub. Seara de 1 Decembrie se va încheia cu un magnific foc de artificii. Întregul program al evenimentelor de 1 Decembrie poate fi consultat pe site-ul oficial al Municipiului Alba Iulia.

Și în alte orașe din România vor fi organizate depuneri de flori, concerte și alte programe artistice cu ocazia acestei zile istorice.

Citeste si:
VIDEO Mesajul Maiei Sandu de Ziua Națională: „România este iubită...
VIDEO Mesajul Maiei Sandu de...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Noiembrie 2022 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.