Ziua Națională a României. Când a fost declarată oficial
Marea Unire este sărbătorită în fiecare an pe datat de 1 Decembrie în mai multe orașe ale României. Ziua Națională a României marchează momentul istoric în care la Alba Iulia s-a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
În perioada 1866 - 1947, Ziua Națională a României s-a sărbătorit pe 10 mai, iar între anii 1948 și 1989, pe 23 august. Data de 1 Decembrie a fost declarată zi națională prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990.
Ziua Națională a României la Alba Iulia. Ce evenimente vor avea loc în acest an
În fiecare an, la data de 1 Decembrie sunt organizate parade militare și alte evenimente și ceremonii cu ocazia Zilei Naționale a României. Cele mai cunoscute parade militare sunt organizate în București, în zona Arcului de Triumf, și în Alba Iulia, orașul unde a avut loc Marea Unire.
În acest an, la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale vor defila pe Bulevardul „1 Decembrie 1918” peste 800 de militari. De asemenea, orașul va fi survolat de elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane F-16 Fighting Falcon în cadrul evenimentului. După parada militară, românii sunt așteptați în Cetatea Alba Carolina pentru a petrece în stil românesc cu muzică populară, lautărească și cu mâncare tradițională.
Pe scena de la Alba Carolina vor încinge atmosfera Irina Rimes, Surorile Osoianu, Damian Drăghici și trupa Zdob și Zdub. Seara de 1 Decembrie se va încheia cu un magnific foc de artificii. Întregul program al evenimentelor de 1 Decembrie poate fi consultat pe site-ul oficial al Municipiului Alba Iulia.
Și în alte orașe din România vor fi organizate depuneri de flori, concerte și alte programe artistice cu ocazia acestei zile istorice.
Ciolacu, mesaj de Ziua Națională: „Speranța acestei națiuni stă în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
LISTĂ: 5 soluții de conta pentru afacerea sau PFA-ul tău
Sursa: start-up.ro
-
Muzeul bucureștean în care învățăm despre cum afectăm mediul și clima
Sursa: green.start-up.ro
-
Zara a început să taxeze retururile online ale clienților
Sursa: retail.ro
-
Iulia Malioukis, Horvath: „2023, marcat de precauție în sistemul bancar”
Sursa: futurebanking.ro
-
Cele mai frumoase citate despre luna ianuarie
Sursa: garbo.ro
-
Partidele din România au fost subvenționate de stat cu 256 mil. lei anul...
Sursa: wall-street.ro
-
Săptămâna 30 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului și simptomele...
Sursa: kudika.ro