Cetățenii români care nu mai locuiesc la adresa de reşedință ar putea fi obligați să anunțe serviciul de evidenţă a populaţiei în termen de 15 zile. Persoanele care nu vor respecta ordinul, vor primi o amendă de până la 150 de lei.

Românii, obligați să anunțe autoritățile dacă nu mai stau la adresa de reședință

Proiectul de lege a fost inițiat de către aleșii PSD, AUR și cei ai minorităților naționale. Măsura va deveni obligatorie doar dacă va fi votată de Parlament. Cei care au propus proiectul de lege spun că este nevoie de o astfel de schimbare în România, deoarece în ultimii ani au fost depistate multiple astfel de încălcări.

Au existat și încă există numeroase situaţii în care la aceeaşi adresă erau înregistraţi sute sau chiar mii de persoane care nici măcar nu locuiau la adresa indicată în buletinele lor de identitate. Cel mai des, aceste încălcări sunt din partea persoanelor care au obținut cetățenia română, însă nu au un imobil propriu pe teritoriul României, însă au nevoie să fie luați în spațiu pentru a se putea angaja sau alte beneficii.

De exemplu, în anul 2018, la o adresă din Sectorul 3 a Capitalei, au fost depistate înregistrate 5.000 de persoane. Iar în 2020, într-o comună din Județul Iași, peste 3.000 de oameni erau înregistrate la aceeași adresă. Cazuri asemănătoare se întâlnesc și în orașul Galați, unde la patru adrese au fost depistate înregistrate peste 13.000 de persoane.

Parlamentarii afirmă că în cele mai multe dintre cazuri oamenii își schimbă adresa pentru a obține beneficii de moment, precum înscrierea la grădiniţe sau şcoli, acordarea unor compensări la cheltuielile de transport sau cazare, acordarea de asistenţă socială sau medical, exprimarea dreptului de vot, posibilitatea de a se angaja în România sau în UE, indemnizații pentru copii și altele.

Citeste si:
Câte persoane pot fi înscrise la aceeași adresă de domiciliu
Câte persoane pot fi înscrise...

Oficialii spun că acest lucru este o ilegalitate și că ar trebui totuși instituită o lege în acest sens în România pentru a nu mai permite astfel de încălcări care afectează statul român.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.