Începând de la 1 ianuarie, vârsta de pensionare pentru femei va crește în procesul etapizat de majorare a vârstei de încheiere a activității. De asemenea, se va majora și perioada de contributivitate, cunoscută și ca vechime în muncă.

Vârsta de pensionare a femeilor se majorează

Din luna ianuarie 2023, vârsta de pensionare pentru femei se va majora la 62 de ani. Totodată, se va majora și stagiul complet de cotizare, de la 31 de ani și 11 luni la 32 de ani. Până în 2023, creșterea etapizată a vârstei de pensionare va continua până când aceasta va ajunge la 63 de ani.

La momentul actual, vârsta de pensionare a femeilor din România este de 61 de ani și 11 luni. În mod oficial, în România, vârsta de pensionare a femeilor este de 63 de ani, iar în cazul bărbaților de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani pentru femei și bărbați, potrivit Legii 263/2010.

Marcel Ciolacu (PSD), declarații despre majorarea pensiilor

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat anterior că pensiile trebuie mărite pentru toată lumea, indiferent de valoarea pensiei, iar majorarea trebuie să pornească de la 10%. Liderul PSD a mai afirmat că ar fi o premieră în cei 30 de ani de la Revoluție ca legea bugetului să fie prezentată în noiembrie, pentru a fi timp de dezbateri.

„Am spus, nu e prima oară: trebuie să plecăm de la 10%, categoric. Când mărim pensiile, mărim la toată lumea, şi la cei care au pensii mai mici, şi la cei care au pensii mai mari", a răspuns Ciolacu la întrebarea unui jurnalist legată de creșterea pensiilor.

Klaus Iohannis, despre posibilitatea creșterii salariilor și pensiilor

Președintele României a afirmat că atâta timp cât statul nu are o previziune a bugetului pentru anul 2023, orice promisiune sau afirmație este acum o speculaţie. Liderul român spune că țara se confruntă cu o criză energetică în această perioadă, cu o inflație, iar din acest motiv este absolut necesar să se majoreze și salariile și pensiile oamenilor pentru a-și putea asigura un trai decent în aceste vremuri grele.

Citeste si:
AUR: „Majorarea pensiilor cu doar 12,5%, o nouă palmă dată celor...
AUR: „Majorarea pensiilor cu...

„În condiţiile în care inflaţia a ajuns, acum recent au fost date publicităţii datele, peste 15%, nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuţia pe creşterea salariilor şi pensiilor. Până la urmă, nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize şi Guvernul trebuie şi va identifica soluţii", a spus Iohannis.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Decembrie 2022 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.