Noul Cod Rutier aduce noi modificări pentru conducătorii auto. Sezonul de iarnă este tot mai aproape, iar șoferii trebuie să aibă în vedere că autoturismele trebuie să fie pregătite și echipate corespunzător sezonului. De această dată, cauciucurile de iarnă nu sunt suficiente. Potrivit noilor măsuri, unele încălcări îi pot lăsa fără talonul la mașină pe șoferi.

Modificări din Codul Rutier pentru sezonul de iarnă

Este bine cunoscut faptul că șoferii trebuie să schimbe la timp anvelopele de vară cu cele de iarnă. În caz contrar, această încălcare este taxată cu reținerea talonului mașinii și posibil și cu o amendă destul de usturătoare. Echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă este o măsură obligatorie pentru toți șoferii care circulă cu automobilul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Șoferii care încalcă această regulă, riscă sancțiuni dure.

Se pare că măsurile și sancțiunile pentru sezonul de iarnă nu se opresc aici. În conformitate cu noul cod rutier, șoferii sunt obligați să aibă în portbagaj un săculeț cu nisip și o lopată pe care o vor putea folosi în cazul în care rămân înzăpeziți. De asemenea, autovehiculele care au o greutate de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.

Șoferii care nu vor respecta noile măsuri vor fi penalizați cu 9 - 20 de puncte de amendă și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului. De asemenea, în astfel de cazuri conducătorii auto vor primi o dovadă înlocuitoare a talonului, dar fără drept de a conduce. Talonul va fi restituit doar în baza dovezii că în cele din urmă mașina a fost echipată corespunzător.

Un punct de amendă costă 145 de lei, iar șoferii care vor fi prinși că nu au mașinile echipate corespunzător la iarnă riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 lei. Șoferii care se vor alege cu amendă vor avea la dispoziție 15 zile pentru a achita doar jumătate din amendă. În cazul în care mașinile neechipate sunt implicate în accidente, unele companii de asigurări nu achită despăgubirile.

Citeste si:
Depășirea pe linie continuă ar putea fi permisă în anumite condiții
Noi modificări în Codul...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.