Cine nu poftește la o cană de must proaspăt în această toamnă. Este bine știut că vinul și mustul sunt băuturile cele mai populare în sezonul de toamnă. Mustul este o băutură dulce și gustoasă adorată de oricine, care conține și mulți nutrienți benefici pentru organism. Însă există un detaliu care dacă nu va fi luat în serios poate provoca mari probleme organismului uman.

Ai grijă la must! Detaliul la care ar trebui să atragi atenția când prepari vinul pentru a nu te otrăvi

Specialiștii spun că prepararea vinului și a mustului este o activitate complexă și pentru aceasta este nevoie de multă atenție, grijă și sârguință. Procesul în sine nu este unul foarte greu, însă detaliile contează mult pentru a produce un vin gustos. Toată lumea este iubitoare de un pahar de vin proaspăt sau de must dulce.

În cazul în care oamenii aleg să fermenteze mustul într-o încăpere închisă trebuie să și cunoască riscurile. În asemenea caz, în încăpere se va acumula dioxid de carbon și astfel este recomandat să nu se intre în încăpere înainte ca aceasta să fie aerisită timp de câteva minute pentru a nu inhala dioxidul de carbon.

Specialiștii recomandă ca oamenii să verifice nivelul oxigenului din încăperea în care țin mustul cu ajutorul unei lumânări aprinse. Aceasta se va stinge dacă înăuntru nu există suficient oxigen.

”Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce totuși într-un spațiu închis, este interzisă intrarea fără o aerisire în prealabil. Mai concret, deschizi ușa să intre aer de afară și aștepți minim jumătate de oră până vei intra!”, spun specialiștii de la IGSU.

Medicii afirmă că acest tip de intoxicație este unul destul de grav și este dependentă atât de organism, cât şi de durata sau intensitatea expunerii. Oamenii din mediul rural des se ciosnesc de asemenea situații tocmai din cauza faptului că nu ascultă de sfaturile specialiștilor.

Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

Simptomele acestui tip de intoxicație variază de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături până la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii. În cazurile severe se poate ajunge și până la comă şi deces, iar astfel de cazuri nu au fost puține.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Septembrie 2022 - 06 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.