Acoperișul Palatului Nifon din Capitală a luat foc marți. Clădirea de pe Calea Victoriei se afla în reabilitare. Potrivit primelor informații nu au fost înregistrate victime ale incendiului. Monumentul istoric aparține Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Palatul Nifon din Capitală a luat foc

ISU Bucureşti-Ilfov a anunțat că pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu care s-a produs la o clădire P+2+M, situată pe Calea Victoriei intersecșie cu str. Doamnei. Incendiul a pornit de la acoperişul clădirii aflate în reabilitare, pe o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi. Este vorba despre Palatul Nifon de pe Calea Victoriei. Până la această oră pompierii spun că nu există victime ale incendiului produs.

Pompierii acţionează de la înălțime cu 10 autospeciale pentru stingerea flăcărilor, folosind autoscările. Potrivit unui proiect de hotârăre de Guvern, Palatul Nifon aparține Arhiepiscopiei Bucureştilor și acum se află în lucrări de reabilitare, costurile cărora se urcă la cel puțin 56 de milioane de lei. În proporţie de 99%, banii sunt oferiți de Ministerul Dezvoltării și doar 1% reprezintă contribuţia Bisericii Ortodoxe.

Palatul Nifon va fi transformat în Centrul Educaţional şi Social Pastoral „Nifon Mitropolitul”

Arhiepiscopia Bucureştilor intenționează ca prin consolidarea, restaurarea şi refuncţionalizarea clădirii acestui monument istoric să organizeze înfiinţarea Centrului Educaţional şi Social Pastoral „Nifon Mitropolitul”.

„Imobilul este datat de la sfârşitul secolului XIX şi este înscris în lista monumentelor istorice actualizată în anul 2015, la poziţia 854, sub denumirea «Aşezămintele Nifon». Starea de deteriorare a acestuia este foarte accentuată. S-a constatat existenţa unui pericol iminent de prăbuşire a planşeului peste etaj, pereţii au pierdut în integralitate tencuiala, tencuielile prezentând degradări importante datorită infiltraţiilor prin acoperiş“, mai prevede documentul.

Citeste si:
De la ce a pornit incendiul de la Ferma Dacilor. Anchetatorii:...
De la ce a pornit incendiul...

De asemenea, Arhepiscopia susține că după finisarea reabilitării clădirii, Centrul „Nifon Mitropolitul“ va avea săli de curs, bibliotecă, cantină, sală de lectură spaţii pentru expoziţii şi conferinţe. Totodată, în interiorul clădirii se vor organiza diverse activităţi dedicate copiilor care au un posibil risc de abandon şcolar sau un potenţial risc infracţional, dar şi pentru copiii supradotaţi care provin din familii social vulnerabile.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Septembrie 2022 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.