Metrorex ratează programul de finanțare PNRR pentru magistrala de metrou M4, tronsonul Gara de Nord - Filaret, deoarece nu va putea respecta calendarul orientativ pentru atingerea jaloanelor.

Metrorex pierde finanțarea pentru magistrala M4

Potrivit unui raport al Corpului de Cotrol al Ministerului Transporturilor, Metrorex nu ar putea respecta calendarul orientativ pentru atingerea țintelor programului de finanțare, iar acest fapt duce la pierderea finanțării PNRR pentru magistrala M4. De asemenea, în trimestul IV din 2022 nu va fi posibil să se semneze contractele pentru 50% din lucrări.

„Echipa de control a constatat că va fi practic imposibil că METROREX SA să respecte calendarul orientativ pentru atingerea jaloanelor/țintelor programului de finanțare, în sensul în care nu va fi posibil ca în trimestrul 4 din anul 2022 să aibă loc semnarea contractelor pentru 50% din lucrări, prin derularea unor licitații deschise și concurențiale și prin obținerea autorizațiilor relevante.”, se arată în comunicat.

Echipa de control a mai menționat că deşi METROREX a beneficiat de finanţarea necesară pentru a avea un proiect ce poate fi finanţat pentru a se realiza, la momentul actual este necesară actualizarea Studiului de Fezabilitate cu scopul de a pune în aplicare finanțarea din PNRR pentru construcţia Magistralei M4: Bucureşti- Secţiunea 1: Gara de Nord- Filaret, cu alocarea de fonduri suplimentare din bugetul Metrorex SA. Valoreaa proiectului se ridică la aproximativ 7,2 miliarde de euro, dintre care 300 de milioane de euro sunt oferiți de PNRR.

La începutul lunii august, Sorin Grindeanu spunea că sunt puține șanse ca magistrala de metrou M4 Gara de Nord -Filaret să respecte termenul de finalizare prevăzut pentru august 2026. Licitația pentru primele șase stații nu a fost încă lansată,din cauza că nu au fost emise toate avizele de la Primăria Capitalei. Grindeanu a specificcat că PNRR ar putea fi înlocuit cu alte două proiecte de rezervă pentru reparații rapide pe calea ferată și modernizarea liniei de tren Craiova-Calafat.

Citeste si:
Angajații Metrorex pichetează Guvernul. Aceștia amenință cu greva...
Angajații Metrorex pichetează...

„Eu mi-aș dori ca acest proiect să poată fi finalizat și finanțat, dar sunt realist. Există proiecte care par mature, astfel încât să putem accesa sumele respective. Pe de o parte mărirea sumelor pe quick wins, iar pe de altă parte Craiova – Calafat, dar aici aștept o analiză”, a declarat Sorin Grindeanu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Septembrie 2022 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.