Potrivit unui studiu realizat de curând, marea majoritate a cazurilor de infectare cu variola maimuței au fost transmise în urma contactului sexual, iar cele mai multe persoane afectate au fost bărbații homosexuali.

Cele mai multe cazuri de variola maimuței au fost transmise prin contact sexual

Studiul a fost publicat joi în New England Journal of Medicine. Acesta a analizat date din peste 520 de cazuri de infectare din 16 ţări (Canada, Statele Unite, Europa etc.), repartizate pe parcursul a două luni. După spusele medicilor care au tratat aceste cazuri, 95% dintre infectări au fost rezultatul unui contact sexual.

"Este important să subliniem că variola maimuţei nu este o infecţie cu transmitere sexuală în sensul tradiţional al termenului; ea poate fi contractată prin orice contact fizic apropiat" cu o persoană infectată, a declarat autorul principal al studiului, John Thornhill. "Dar cercetarea noastră sugerează că cea mai mare parte a transmiterii de până acum este legată de activitatea sexuală", a precizat acesta.

Studiul notează că leziunile cutanate observate, în principal anale, genitale sau la nivelul cavităţii bucale, ar putea reprezenta zonele de inoculare. Analiza materialului seminal la 32 de persoane a arătat prezenţa ADN-ului virusului în 29 de cazuri, însă sunt necesare mai multe studii pentru a stabili dacă infectarea poate avea loc în asemenea condiții. De altfel, 98% dintre cazurile studiate au fost bărbaţi homosexuali sau bisexuali. Vârsta medie a acestora a fost de 38 de ani. Aproximativ 41% dintre aceștia erau infectaţi cu HIV, virusul SIDA, însă majoritatea se aflau sub tratament.

13% dintre bolnavi au avut nevoie de spitalizare

Printre cazurile studiate nu a fost înregistrat niciun deces, majoritatea fiind chiar cazuri uşoare. Chiar și așa, 13% dintre bolnavi au avut nevoie de spitalizare. Principalele motive au fost durerea în regiunea anorectală sau infecţiile cutanate, însă nu au fost înregistrate probleme grave de sănătate.

Citeste si:
România înregistrează un nou caz de variola maimuței
România mai înregistrează un...

Cercetările studiului au arătat că simptomele observate diferă de cele reperate de obicei în ţările africane unde boala este endemică datorită faptului că erupţiile cutanate sunt concentrate în anumite zone. La 95% dintre persoane au fist sesizate leziuni, inclusiv în zona genital-anală în 73% din cazuri.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.