Plata combustibilului la casele de marcat ale benzinăriilor se va moderniza. Din această toamnă, gigantul Apple va aduce pe piață un sistem nou care le va permite șoferilor să facă plata direct din mașină. Cum este posibil și cine va putea opta pentru această variantă?

Se va moderniza plata la benzinărie

Încărcarea la pompă fără a mai intra în benzinărie este, mai ales în secolul vitezei, o economie mare de timp. Încărcarea se poate face și atunci când plecăm în grabă și nu avem asupra noastră bani cash, carduri sau telefon. Sistemul despre care este vorba e sub forma unui CarPlay, cum este denumit de către ingineri. Faptul că putem plăti carburantul prin această metodă este cea mai nouă invenție.

Mai clar, aplicația se conectează la sistemul de operare iOS al telefonului și afișează informații despre alimentare. După ce șoferul și-a introdus datele cardului din sistemul mașinii, aceasta va recunoaște imediat necesitatea achitării și va cere plata doar prin atingerea ecranului. Mai simplu, mașina comunică astfel cu pompa și anulează celelalte dispozitive.

În România...când? Pentru acest sistem, benzinăriile de la noi au nevoie de un program de operare diferit, iar conducătorii auto au nevoie de mașini care să permită instalarea programului softului CarPlay. Până acum, doar un lanț de benzinării din Statele Unite ale Americii a transmis că va implementa acest sistem din această toamnă. Metoda urmează, în viitorul apropiat, să se dezvolte la nivel internațional.

Despre aplicația CarPlay

CarPlay este un standard Apple, care permite unei mașini sau unei unități principale să fie precum un afișaj și un controler pentru un dispozitiv iOS. Aplicația este disponibilă pe toate modelele de iPhone, începând cu iPhone 5 care rulează iOS 7.1 sau o versiune ulterioară.

Configurarea funcționalității CarPlay


  1. Pornește mașina, apoi asigură-te că sistemul Siri este conectat.

    Citeste si:
    Digitalizarea României: Cum contribuie Regista la accelerarea...
    Digitalizarea României: Cum...

  2. Conectează dispozitivul iPhone la mașină:


    • Dacă mașina acceptă funcționalitatea CarPlay cu un cablu USB, conectează-ți dispozitivul iPhone la portul USB al mașinii. Este posibil ca portul USB să fie indicat printr-o pictogramă CarPlay sau smartphone. Asigură-te că utilizezi un cablu Lightning - USB Apple.


    • Dacă mașina acceptă funcționalitatea CarPlay, atât wireless, cât și cu un cablu USB, conectează-ți dispozitivul iPhone la portul USB al mașinii. Un mesaj de avertizare de pe iPhone îți va oferi posibilitatea să te conectezi wireless cu ocazia următoarelor deplasări.


    • Dacă mașina acceptă funcționalitatea CarPlay doar în regim wireless, ține apăsat butonul de comenzi vocale de pe volan. Asigură-te că echipamentul audio se află în modul wireless sau Bluetooth. Apoi, pe iPhone, accesează Configurări > General > CarPlay și selectează mașina. Consultă manualul mașinii pentru informații suplimentare.

      Citeste si:
      Carburanții se ieftinesc în ajun de Sfântul Andrei. Prețul benzinei...
      Carburanții se ieftinesc în...



Folosirea sistemului Siri pentru a controla CarPlay

În funcție de mașină, poți folosi sistemul Siri în două moduri pentru a controla funcționalitatea CarPlay:


  • Menține apăsat butonul pentru comandă vocală de pe volan. Apoi, adresează-i sistemului Siri o întrebare sau solicită-i să facă ceva.


  • Ține apăsat butonul Tablou de bord CarPlay sau butonul principal CarPlay de pe ecranul tactil. Apoi, adresează-i sistemului Siri o întrebare sau solicită-i să facă ceva.


Totodată, sistemul Siri sugerează în CarPlay lucruri pe care poate ai dori să le faci în continuare, de exemplu să conduci către următoarea întâlnire. Sugestiile Siri și CarPlay funcționează cu ușurință, pentru ca tu să ai aplicațiile preferate la îndemână.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu, factură uriașă la energia electrică. Artista a...
Claudia Pătrășcanu, factură...

În cazul în care ai accesorii activate pentru HomeKit, de exemplu, deschiderea ușii de la garaj, poți să folosești sugestiile Siri care apar pe tabloul de bord CarPlay sau să ceri Siri să facă lucruri precum „Deschide garajul” atunci când te apropii de casă, conform support.apple.com.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iulie 2022 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.