În sfârșit s-a produs minunea! Cu o întârziere de un an și jumătate, varianta ocolitoare a Municipiului Satu Mare a fost deschisă începând de astăzi pentru circulația rutieră, a anunțat Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Centura Satu Mare s-a deschis pentru circulația rutieră

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi printr-o postare pe pagina sa de Facebook că centura municipiului Satu Mare a fost deschisă integral pentru circulația rutieră. Inaugurarea ar fi trebuit să aibă loc un an și jumătate în urmă, însă lucrările au fost întârziate. Centura are o lungime de aproximativ 20 de kilometri.

Grindeanu susține că această porțiune de drum va avea un impact economic foarte important pentru întreaga regiune.

„Cu o lungime de 19,54 km, această Variantă va avea un important impact economic pentru întreaga zonă, pe termen mediu și lung:

- reducerea duratei de transport,

- creşterea confortului şi siguranţei în trafic,

- economie de combustibil,

- dezvoltarea localităților deservite", a transmis Sorin Grindeanu.

În octombrie anul trecut, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a inaugurat doar o parte din centură ce reprezenta 4 kilometri. Se aștepta ca întreaga centură să fie deschisă în decembrie.

Centura Satu Mare are o lungime de aproximativ 20 de kilometri şi profil de drum rapid pe un tronson de 12 kilometri. Centura are 5,60 km drum cu două benzi de circulație și platformă de 10 m și alți 13,94 de km de drum cu 4 benzi de circulație și platforma de 18,50 m, 3 intersecții la nivel, 4 noduri rutiere, 10 poduri/pasaje și 2 parcări de scurtă durată.

Contractul pentru proiectarea și lucrările la Centura Satu Mare a fost semnat în anul 2017 cu asocierea italiană Itinera – Collini Lavori, iar în iunie 2018 a fost deschis şantierul de lucru, care avea un termen de execuție de 18 luni.

Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

Cheltuielile totale ale proiectului au fost de 403.111.049,08 lei (inclusiv TVA), iar finanțarea proiectului a fost făcută prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 în felul următor:


  • 75% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regional- 256.509.000.03 lei

  • 25% contribuția proprie – 85.502.999,99 lei, restul de 61.099.049,06 lei reprezentând TVA.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Iulie 2022 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.