În România se va construi o nouă bază militară NATO, de această dată de către autoritățile franceze. Centrul de comandă al Grupului de Luptă NATO în România va fi amenajat la Cincu, în județul Brașov.

O nouă bază militară NATO în România construită de francezi

În România, în județul Brașov au început lucrările de construcție a unei noi baze militare NATO. Ministerul francez al Apărării a oferit României unul dintre cele mai performante sisteme antirachetă. Statul este gata să îl folosească în cazul în care vor exista amenințări la adresa țării noastre.

Armata franceză este foarte motivată să finalizeze construirea bazei militare NATO până la începutul iernii. La Cincu deja au fost aduși un detașament de Geniu și ingineri pricepuți, dar totodată au fost livrate și utilaje de mare tonaj.

Autoritățile franceze vor să cumpere materialele de construcție necesare pentru ridicarea bazei militare și pentru infrastructură de pe piața locală, însă costurile vor fi împărțite la jumătate între francezi și români.

În timp ce baza militară NATO va fi gata, francezii au operaționalizat la Capul Midia unul dintre cele mai performante sisteme antirachetă. Sistemul MAMBA va fi interconectat cu sistemele din România, Himars și Patriot, însă acesta va putea fi mutat în funcție de situațiile operative și de amenințări la adresa statului.

Soldații francezi detaşaţi în România au început deja exerciţiile împreună cu militarii românii, bazându-se pe diferite scenarii adaptate la contextul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina.

Armata franceză conduce Grupul de Luptă NATO din România și are ăn subordine aici 750 de militari. Cei mai mulți dintre militari se află la Cincu, acolo unde Ministerul Apărării de la Paris a inițiat construirea unui mic oraş, care poate să găzduiască în jur de 1.000 de persoane.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Finlanda şi Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO

S-a scris istorie și de această dată!

Marți, NATO își mărește echipa. Finlanda și Suedia au semnat recent protocoalele de aderare la blocul militar, după mai multe runde de discuții.

Ambele și-au exprimat acordul pentru aderarea la NATO. Cele două țări nordice vor trebui să respecte anumite obligații odată acceptate în NATO.

„Finlanda şi Suedia au terminat discuţiile despre aderare la sediul NATO din Bruxelles, luni, 4 iulie, aşa cum a fost stabilit de către liderii NATO la Summitul din Madrid. Ambele state au confirmat oficial dorinţa şi abilitatea de a respecta angajamentele şi obligaţiile politice, legale şi militare ale apartanenţei la NATO”, se arată în document.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.