Potrivit unui studiu s-a constatat că telefoanele mobile sunt mult mai periculoase în transmiterea microbilor față de toalete. Pe un singur telefon se pot identifica 17.000 de copii ale genelor bacteriene.

Telefoanele transmis mai multe bacterii decât toaletele

Potrivit unor studii citate pe pagina Facebook a Ro-Vaccinare, telefoanele sunt cele care transmit cei mai mulți microbi, chiar mai mulți decât scaunele de toaletă. În urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că există aproximativ 17 mii de copii ale genelor bacteriene pe un singur telefon mobil, tocmai de zece ori mai mult decât pe un scaun de toaletă.

Unele dintre bacteriile de pe telefon pot fi inofensive, însă există șanse ca telefonul să transmită bacterii care sunt destul de periculoase. Riscul de transmitere si infectare este mult mai crescut dacă sunt utilizate în domeniul alimentar sau asistență medicală, deoarece bacteriile pot provoca un focar de boală sau transfer de microbi dintr-o zonă în alta.

Centrul pentru Controlul Bolilor din Columbia Britanică susține că 80% din infecţii sunt transmise prin intermediul mâinilor, microbii fiind transferați cu uşurinţă pe dispozitivele mobile care sunt folosite destul de des pe parcursul zilei.

Cele mai populare bacterii care pot fi identificate pe telefoanele mobile sunt streptococ, MRSA, coli, coliforme, stafilococi coagulazo negativi (CoNS) şi diferite genuri de candida.

„Într-un studiu efectuat în mediul spitalicesc s-a constatat că telefoanele mobile reprezintă un rezervor pentru potenţiali agenţi patogeni. În ciuda posibilităţii mari de a fi contaminate, telefoanele mobile sunt rareori curate şi sunt adesea atinse în timpul sau după examinarea pacienţilor şi manipularea probelor fără spălarea corespunzătoare a mâinilor. Dintre telefoanele mobile ale personalului medical, Acinetobacter baumannii (36,84%) a fost organismul predominant izolat, urmat de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) (21,05%), în unele zone depăşind 46%. Concluzia cercetătorilor este că telefoanele mobile pot acţiona ca un substrat adecvat din care boala poate apărea, răspândi şi produce ravagii, sub formă de boală nosocomială, ceea ce necesită reglementări cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în cadrul spitalelor”, scrie pe platforma citată.

Citeste si:
Care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de ecrane...
Care sunt avantajele și...

Recomandări pentru spălatul pe mâini

Spălatul pe mâini este o metodă absolut necesară pentru distrugerea bacteriilor și minimalizarea riscului de infectare și răspândire. Acest lucru este important în special în perioadele de răceală şi gripă, perioadă în care germenii bacteriilor se înmulțesc și se răspândesc destul de repede.

Food and Drug Administration (FDA) recomandă să ne spălăm pe mâini în următoarele momente cheie:


  • înainte, în timpul şi după prepararea alimentelor

  • înainte de a mânca

  • înainte şi după îngrijirea unei persoane bolnave

  • înainte şi după tratarea unei tăieturi

  • după folosirea toaletei

  • după schimbarea scutecelor sau curăţarea unui copil

  • după suflarea nasului, tuse sau strănut

  • după atingerea unui animal după ce ai atins gunoiul.

Citeste si:
Cum a ajuns alerta E.coli pe litoralul românesc. Marea lipsă a...
Cum a ajuns alerta E.coli pe...

Totodată, utilizarea telefonului mobil este restricționat în următoarele zone: bucătării, atât comerciale, cât şi rezidenţiale, băi, mese de sufragerie, cabinete medicale, orice alte locuri în care expunerea la bacterii ar putea fi dăunătoare sănătăţii unei persoane.

Telefonale mobile sau alte dispozitive pot fi curățate cu şerveţele dezinfectante sau sterilizatoare UV portabile care pot fi utilizate şi pentru a curăţa și alte lucruri, inclusiv portofele, bijuterii, ochelari şi chei. Aceste dispozitive folosesc lumina ultravioletă, care poate distruge mai multe tipuri de viruși și bacterii.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iunie 2022 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.