Autoritățile anunță noi modificări pentru salariaţii din România care au copii şi care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru o perioadă de doi sau trei ani.

Modificări cu privire la indemnizația pentru creşterea copilului

Autoritățile anunță că modificarea face referire la art. 151 alin. 8 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, schimbare care a fost adoptată de Senat şi înaintată Camerei Deputaţilor, ca fiind cameră decizională. Legea vine cu o modificare extrem de importantă pentru toţi salariaţii din România care au copii şi care au primit indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru o perioadă de doi sau trei ani.

Se pare că în perioada în care salariații au primit indemnizație pentru copii, punctajul de care beneficiază ca asigurat în sistemul public de pensii nu este unul foarte avantajos.

"Chiar dacă părintele poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, acesta, din păcate, suferă pe termen lung din cauza prevederilor fostelor/actualei legi a pensiilor. Astfel, pentru perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, în care părintele beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, punctajul de care beneficiază ca asigurat în sistemul public de pensii este unul cu totul descurajator”, se arată în documentul oficial.

Pentru calculul punctajului lunar se utilizează 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioada în care s-a încasat indemnizația. În acest caz, un părinte (mamă, tată) care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru 2,3 sau 4 copii va avea la finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura o pensie tocmai suficientă pentru un trai decent.

„Aşadar, considerăm că în scopul stimulării tinerelor familii de a avea cel puţin 2 copii, se impune ca pentru perioadele în care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru calculul punctajului lunar să se utilizeze integral câştigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective", se arată în expunerea de motive.

Totodată, se mai precizează că această măsură nu are nicio influență asupra impactului bugetar în următorii 10 ani, însă va avea un impact puternic asupra tinerilor activi pe piaţa muncii pentru a avea familii numeroase, care vor avea o garanție că perioadele rezervate pentru îngrijirea copilului nu le generează un impact negativ asupra drepturilor pensiei viitoare.

Citeste si:
Vasilescu: Nimeni nu contribuie pentru indemnizatia de crestere a...
Vasilescu: Nimeni nu...

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii

Senatul a adoptat acest proiect de lege în data de 30 mai 2022

La articolul 151 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 9 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:

"(8) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. f), realizate în intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2006 şi data intrării în vigoare a prezente legi, la calculul punctajului lunar se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective".


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iunie 2022 - 07 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.