Senatul României a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind exercitarea profesiei de bonă în mod legal.

Senatul a adoptat proiectul privind profesia de bonă

Proiectul a primit 93 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă". Acesta presupune ca persoanele în calitate de angajator, juridice şi fizice, să întocmească un dosar personal pentru bonele încadrate cu contract individual de muncă și să îl păstreze în bune condiţii la sediu/domiciliu și să îl prezinte inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

Potrivit proiectului, neîntocmirea dosarului personal constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei.

"Persoanele juridice şi fizice prevăzute la art. 7 lit. a) şi a1), în calitate de angajator, au obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre bonele încadrate cu contract individual de muncă, de a-l păstra în bune condiţii la sediu/domiciliu, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora. (...) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) se fac de inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă", se arată în proiect.

Dosarul personal al unei persoane care activează în calitate de bonă trebuie să cuprindă următoarele documente:


  • contractul individual de muncă

  • certificatul de calificare profesională sau diploma

  • certificatul sau alt titlu de bonă recunoscut sau echivalat

  • cazierul judiciar

  • adeverinţa medicală care atestă că este aptă din punct de vedere medical

  • raportul de evaluare psihologică eliberat de către un psiholog cu drept de liberă practică din care să reiasă că persoana este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă

  • certificat de integritate comportamentală.

În proiectul de lege se mai menționează că exercitarea profesiei de bonă poate fi realizată în condiţiile prevăzute de Legea nr. 167/2014 şi de către persoanele care au dobândit calificarea de bonă anterior intrării în vigoare a acestei legi. Guvernul a fost cel care a inițiat acest proiect de lege. Acesta are caracter ordinar, iar Senatul a fost prima cameră sesizată.

Citeste si:
Cat câștigă o bonă în București pentru un program de 4 ore
Cat câștigă o bonă în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Iunie 2022 - 04 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.