Turismul este un domeniu vast și foarte atractiv, însă destul de prost plătit. În proporție de 82% din angajații din acest domeniu au un salariu sub cel mediu net pe economie. Chiar dacă pare a fi un domeniu destul de bănos, în realitate nu este așa.

Unul dintre cele mai slab plătite sectoare din economie

Reprezentanții eJobs afirmă că sectorul turismului a avut de suferit cel mai mult în ultimii doi ani de pandemie cu coronavirus. Odată cu ridicarea restricțiilor din luna martie, cererea de angajare în acest domeniu a bubuit, înregistrând un nou maxim istoric. Totodată, interesul candidaților de a se angaja în acest domeniu este direct influențat de salariile oferite

„Astfel, conform datelor Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, 82% dintre angajaţii din domeniu câştigă sub salariul mediu net pe economie, care, în luna martie, a fost de 3.937 lei", informează reprezentanţii eJobs.

Un procent de 42,2 dintre angajații din turism au salarii cuprinse între 2.000 şi 3.000 de lei, în timp ce 21,7% dintre aceștia au salarii sub 2.000 de lei. 14,2% dintre angajații din turism au venituri cuprinse între 4.000 şi 7.000 de lei, iar 4,1% au un salariu ce depășește suma de 7.000 de lei pe lună.

Având o medie salarială de 3.000 de lei net, domeniul turismului este încadratat la cele mai prost plătite sectoare din economie, pe aceeași poziție cu domeniul Sport & Wellness sau Pază şi protecţie. Specialiștii spun că lipsa personalului din domeniul turismului a fost o problemă și înainte de pandemie, însă în timpul ei s-a agravat și mai mult.

„Am văzut o migrare masivă a candidaţilor către alte domenii, mai stabile, dar şi cu salarii mai mari. Cel mai mult se recrutează în acest moment agenţi de turism, recepţioneri şi personal pentru curăţenie", a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Oraşele din România cu cele mai mici salarii medii nete din Turism

Un agent de turism are un salariu mediu de 2.600 lei net pe lună, potrivit datelor furnizate în Salario. De asemenea, se adaugă și comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanţă. În perioada estivală, când cererea este și mai mare, salariile acestora pot ajunge să fie duble. Un avantaj major este că agenții de turism pot beneficia de pachete promoționale sau reduceri. Cele mai mici salarii oferite în doemniul turismului sunt pentru joburile Hostess - 1.700 lei şi Barman - 1.750 lei.

Citeste si:
Satul râvnit de toată lumea. Adăpostește acum doar 33 de oameni,...
Satul râvnit de toată lumea....

Pentru un post de management, angajații pot câştiga şi de 3-4 ori mai mult decât salariul mediu. Un Director General poate încasa un salariu maxim de 18.000 lei, iar salariul mediu net la nivel naţional este de 9.000 lei. Un Director Financiar ia un salariu maxim de 15.000 lei în condiţiile în care salariul mediu net la nivel naţional este 9.000 lei. Un Bucătar-şef are un salariul maxim introdus în Salario de 15.000 lei, în timp ce salariul mediu net la nivel naţional este 4.000 lei.

Oraşele din România care au cele mai mici salarii medii nete din Turism sunt Câmpina - 1.457 lei şi Reşiţa - 1.600 lei. În oraşele cu valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie, de exemplu Bucureşti, cu un salariu de 3.200 lei şi Cluj-Napoca - 3.000 lei.

Citeste si:
Cum să alegi stațiunea turistică potrivită pentru un sejur la plajă?
Cum să alegi stațiunea...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.