Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti adună semnături online pentru ca bujorul să fie declarat Floare Naţională şi Simbol Floral al României.

Semnături pentru ca bujorul să fie declarat Floare Naţională

Cei care vor să susțină acest proiect de lege pot semna petiţia la adresa https://www.petitieonline.com/bujorul_-_floare_naional_i_simbolul_floral_al_romaniei.

Facultatea de Horticultură a menționat că în iunie 2013 a lansat ideea ca bujorul să devină Floare Naţională, iar acest proiect s-a bucurat de succes și susținere din partea mediului academic şi societăţii civile din ţară şi din diasporă, acumulând peste 5.000 de semnături. Instituția de învățământ a transmis că evenimentul de lansare a iniţiativei va avea loc sâmbătă în Parcul Dendrologic din Campusul Agronomie-Herăstrău.

„Marea majoritate a ţărilor au o floare naţională ca element al identităţii lor, strâns legat de spaţiul geografic, cultural şi economic în care acestea se află şi se regăseşte în simbolurile statale ca steag, stemă, etc. (…) Pentru România, ideea unei flori naţionale s-a conturat încă din timpul domniei Regelui Carol I, fiind făcute, de-a lungul timpului, mai multe propuneri: măceşul, floarea de colţ, bujorul ‘românesc’ – Paeonia peregrina, var. romanica, etc. Nici una dintre aceste propuneri nu a fost însă legiferată vreodată, astfel încât ţara noastră se găseşte astăzi în situaţia de a nu avea o floare naţională”, se menţionează în comunicat.

Multe alte state la nivel mondial au o floare care este simbolul național. Laleaua este floare naţională în Olanda, Turcia şi Ungaria, crizantema este recunoscută drept floare națională în Japoniei, trandafirul în SUA, Marea Britanie şi Bulgaria.

Cinci specii de bujor cresc în România

În România, din Banat până în Dobrogea şi din Oltenia până în Transilvania şi Moldova cresc cinci specii de bujor în rezervaţiile naturale protejate prin lege: Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata, Paeonia mascula, Paeonia officinalis, ssp. Banatica, dar şi trei specii cultivate cu peste 100 de varietăţi şi soiuri: Paeonia officinalis, Paeonia lactyflora, Paeonia suffruticosa.

Facultatea de Horticultură menționează că în mai multe zone din țară în fiecare an în luna mai sunt organizate festivaluri și sărbători în cinstea acestei flori. Bujorul se găsește în majoritatea parcurilor, grădinilor private și publice, în florării fiind utilizat la buchetele mireselor și decorul sălilor de evenimente.

Citeste si:
AUR strânge semnături pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
AUR strânge semnături pentru...

Bujorii pot fi cultivați aproape oriunde, de la câmpie până la regiunile muntoase, deoarece aceste flori se adaptează foarte bine oricăror condiții. Bujorii sunt extrem de îndrăgiți și sunt folosiți cel mai des la evenimentele importante, sunt făcuți cadou și se regăsesc în artă, modă și alte domenii de creație. În România, peste 100.000 de persoane poartă prenumele sau numele de Bujor. Această floare este adesea asemănată cu frumusețe, gingășie, sănătate și puritate. Bujorul are și proprietăți terapeutice utilizat în medicina populară românească.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.