Ministerul Transportului din România a avizat procurarea a 12 trenuri pe hidrogen, achiziție ce face parte dintr-un proiect-pilot de testare a unor trenuri ecologice. Acestea urmează să circule pe unele rute precum București - Aeroport Otopeni și București - Pitești. Proiectul este estimat la aproximativ 973 milioane de euro.

12 trenuri pe hidrogen vor circula în România

În cadrul ședinței Comitetului Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din 29 aprilie s-a aprobat achiziția primelor trenuri pe hidrogen din România. Proiectul realizat prin intermediul Autorității pentru Reforma Feroviară cuprinde procurarea a 12 automotoare de 160 de locuri, dar și servicii de întreținere și reparații a vehiculelor și alimentare cu hidrogen, pe termen lung.

Proiectul pilot „privind utilizarea automotoarelor în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, în cadrul obligației de serviciu public de transport feroviar de călători pe liniile CF neelectrificate” va deservi rutele din nordul Capitalei și județul Ilfov și județele învecinate Argeș, Dâmbovița și Giurgiu. Trenurile vor ajunge și până în județele Olt și Dolj.

Pe ce rute vor circula noile trenuri:


  • Trenuri la 30 de minute între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni

  • Trenuri la 30 de minute între Gara de Nord – Chitila – Săbăreni și Titu

  • Trenuri la o oră între București - Găești - Pitești

  • Trenuri la o oră între București și Târgoviște

  • 4 trenuri pe zi între București – Slatina - Craiova prin Pitești.

În trenuri va fi permis accesul cu bicicletele și vor fi create condiții pentru persoanele cu dezabilități. Cheltuielile totale ale proiectuui sunt estimate la 973 milioane de euro, fără TVA. Banii sunt alocați din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Național de Redresare și Reziliență PNRR și din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Înlocuirea tracțiunii diesel cu cea electrică bazată pe pile de combustie cu hidrogen reduce poluarea din transporturi cu un echivalent a peste 600.000 euro pe an și, de exemplu, 18.348 tone CO2/an și 306 tone NOx/an și contribuie la atingerea obiectivelor din strategiile europene și naționale de atingerea efectului net-zero al poluării în 2050.

Citeste si:
VIDEO Momentul ciocnirii celor două trenuri în Grecia, cu peste 160...
VIDEO Momentul ciocnirii...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Mai 2022 - 04 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.