Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, prețul la uleiul din floarea soarelui înregistrează majorări săptămânale. În acest caz, oamenii și-au îndreptat atenția spre uleiul de rapiță și cel de porumb cu conținut oleic ridicat.

Uleiul de rapiță și porumb, în vizorul cumpărătorilor

Rusia a anunţat că în perioada 15 aprilie-31 august va introduce o cotă de export pentru uleiul de floarea soarelui de circa 1,5 milioane de tone, iar acest lucru va duce la o scădere drastică a exportuilor de pe piaţă.

Totodată, departamentul Agriculturii din SUA a estimat la 3,6 milioane de tone volumul exporturilor ruse de ulei de floarea-soarelui, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din comerțul global.

O soluție a acestei probleme ar fi uleiul de rapiță sau porumb cu conținut oleic ridicat. Uleiul de soia nu ar putea fi folosit la scară largă din cauza gustului său specific, în timp ce uleiul de palmier și uleiul din semințe de bumbac conțin prea multe grăsimi saturate. Exporturile de ulei sunt influențate şi de alte lucruri.

La ce preț a ajuns uleiul de soia

Producția de rapiță din Canada din anii 2021-2022 a scăzut cu aproximativ 35%. De aceea, cererea de ulei de rapiță cu conținut oleic ridicat depășește oferta.

Și în acest an, dar și în anul viitor, prețurile pentru rapiță și ulei vor rămâne ridcate deoarece cererea de produse va depăși oferta.

Prețurile uleiului vegetal sunt deja la niveluri aproape record în acest an. Prețul uleiului de soia este de 72 de cenți pe kilogram și este de așteptat să oscileze între 60 și 80 de cenți până la sfârșitul acestui an.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Aprilie 2022 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.