Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că monitorizează câteva zeci de cazuri de infectare cu două noi sub-variante ale tulpinei extrem de transmisibile Omicron a noului coronavirus pentru a evalua dacă au un grad mai ridicat de infecţiozitate şi de periculozitate, informează Reuters.

OMS studiază alte două noi sub-variante Omicron

Organizaţia sanitară a adăugat BA.4 şi BA.5, variante surori ale tulpinii iniţiale Omicron BA.1, pe lista sa de monitorizare. Sunt deja monitorizate BA.1 şi BA.2 - în prezent dominantă la nivel global -, precum şi BA.1.1 şi BA.3.

OMS a precizat că a început să le monitorizeze din cauza ''mutaţiilor adiţionale care trebuie să fie studiate suplimentar pentru a înţelege impactul asupra potenţialului de a scăpa răspunsului imunitar''.

Virusurile dezvoltă mutaţii în permanenţă, dar doar anumite mutaţii afectează abilitatea de transmitere sau de a se sustrage imunităţii iniţiale după vaccinare sau infectare ori severitatea bolii pe care o produc.

Spre exemplu, BA.2 reprezintă la ora actuală 94% din toate probele secvenţiate şi este mai transmisibilă în comparaţie cu celelalte sub-variante, dar datele de până acum sugerează că nu are o probabilitate mai mare de a cauza forme severe de boală.

Cazurile BA.5 au fost identificate în Africa de Sud

Doar câteva zeci de cazuri de BA.4 şi BA.5 au fost raportate bazei de date globale GISAID, potrivit OMS.

Agenţia pentru securitate sanitară din Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că BA.4 a fost depistată în Africa de Sud, Danemarca, Botswana, Scoţia şi Anglia în intervalul 10 ianuarie - 30 martie.

Toate cazurile BA.5 au fost identificate în Africa de Sud începând cu săptămâna trecută, dar luni, Ministerul Sănătăţii din Botswana a precizat că a identificat patru cazuri de BA.4 şi BA.5, toate la persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, vaccinate cu schemă completă şi care s-au manifestat prin simptome uşoare, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Mai 2022 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.