OMS studiază alte două noi sub-variante Omicron
Organizaţia sanitară a adăugat BA.4 şi BA.5, variante surori ale tulpinii iniţiale Omicron BA.1, pe lista sa de monitorizare. Sunt deja monitorizate BA.1 şi BA.2 - în prezent dominantă la nivel global -, precum şi BA.1.1 şi BA.3.
OMS a precizat că a început să le monitorizeze din cauza ''mutaţiilor adiţionale care trebuie să fie studiate suplimentar pentru a înţelege impactul asupra potenţialului de a scăpa răspunsului imunitar''.
Virusurile dezvoltă mutaţii în permanenţă, dar doar anumite mutaţii afectează abilitatea de transmitere sau de a se sustrage imunităţii iniţiale după vaccinare sau infectare ori severitatea bolii pe care o produc.
Spre exemplu, BA.2 reprezintă la ora actuală 94% din toate probele secvenţiate şi este mai transmisibilă în comparaţie cu celelalte sub-variante, dar datele de până acum sugerează că nu are o probabilitate mai mare de a cauza forme severe de boală.
Cazurile BA.5 au fost identificate în Africa de Sud
Doar câteva zeci de cazuri de BA.4 şi BA.5 au fost raportate bazei de date globale GISAID, potrivit OMS.
Agenţia pentru securitate sanitară din Marea Britanie a anunţat săptămâna trecută că BA.4 a fost depistată în Africa de Sud, Danemarca, Botswana, Scoţia şi Anglia în intervalul 10 ianuarie - 30 martie.
Toate cazurile BA.5 au fost identificate în Africa de Sud începând cu săptămâna trecută, dar luni, Ministerul Sănătăţii din Botswana a precizat că a identificat patru cazuri de BA.4 şi BA.5, toate la persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani, vaccinate cu schemă completă şi care s-au manifestat prin simptome uşoare, potrivit Agerpres.
Despre autor:

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Putinică, Microsoft: Cum lucrezi? Îmbrățișezi tehnologia sau te speli pe mâini?
Sursa: start-up.ro
-
Măsuri de prim ajutor în caz de înec cu bol alimentar
Sursa: garbo.ro
-
Ziua Pădurilor: cum poți produce sustenabil hârtie, fără să distrugi pădurile
Sursa: green.start-up.ro
-
Cât costă carnea de miel în 2023? Prețurile din magazine și de la fermieri
Sursa: retail.ro
-
Informații sensibile ale unor clienți Ferrari s-au scurs în urma unui atac...
Sursa: wall-street.ro
-
Test de cultura generala: Care este varianta corecta a acestor cuvinte?
Sursa: kudika.ro
-
Digital Banking Scorecard 2023
Sursa: futurebanking.ro