Social 5 Aprilie 2022 09:07 de Clara Vacaru
La mai mult de 24 de ore de la momentul în care a făcut publică operațiunea de kompromat împotriva sa, jurnalista de investigații Emilia Șercan le lansează o serie de întrebări publice pentru premier și nu numai.

Emilia Șercan a publicat întrebările pe pagina sa de Facebook. Redăm mesajul integral:

”Au trecut 24 de ore de când am denunțat public o operațiune de kompromat care a avut ca bază o probă pe care eu am pus-o în mâinile poliției, iar premierul României, Nicolae Ciucă, și ministrul de Interne, Lucian Bode, nu au avut nicio reacție. Le adresez public premierului României, Nicolae Ciucă, ministrului de Interne, Lucian Bode, șefului Poliției Române, Benone Matei, și procurorului general al României, Gabriela Scutea, următoarele întrebări:

Nicolae Ciucă, premierul României

• Ați fost informat de către Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne în guvernul pe care-l conduceți, în legătură cu incidentul referitor la scurgerea de informații din dosarul penal în care am reclamat furtul unor poze personale și violarea vieții mele private?

• Ce măsuri concrete ați dispus după ce ați fost notificat de mai multe organizații media internaționale cu privire la campania de intimidare la adresa mea și cu scurgerea de informații dintr-un dosar penal – și după ce eu însămi v-am trimis o scrisoare de informare în data de 9 martie 2022?

• În scrisoarea de informare pe care v-am adresat-o, v-am informat că au fost fabricate dovezi cu scopul de a mușamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal. I-ați cerut ministrului de Interne să clarifice situația pe care v-am relatat-o în scrisoare? • Cum garantați dumneavoastră, în calitate de premier, că instituțiile statului, Poliția Română și Parchetul – care trebuie să-i identifice pe autorii campaniei de intimidare a jurnalistului care a dovedit public că v-ați plagiat teza de doctorat – își fac datoria corect, conform legii?

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne

• Ce măsuri ați dispus începând cu dimineața zilei de 18 februarie 2022, după ce v-am informat că o probă dintr-un dosar penal deschis de Serviciul de Investigații Criminale al Poliției București, pe care eu am furnizat-o polițiștilor, a fost scursă în presă?

• Care este rezultatul anchetei interne despre care mi-ați spus în dimineața zilei de 18 februarie că i-o veți cere șefului Poliției Române?

• În scrisoarea pe care v-am adresat-o în data de 9 martie 2022 v-am informat că au fost fabricate dovezi cu scopul de a mușamaliza scurgerea unei probe dintr-un dosar penal. Ce acțiuni concrete ați dispus pentru a-i identifica pe cei care au fabricat respectivele dovezi?

Chestor de poliție Benone Matei, șeful Poliției Române

• Care este rezultatul anchetei interne despre care mi-ați spus în cursul zilei de 18 februarie că o veți demara la nivelul Serviciului de Investigații Criminale al Poliției București pentru a investiga scurgerea probei furnizate de mine polițiștilor?

Citeste si:
Ministrul austriac care s-a opus aderării noastre la Schengen, în...
Ministrul austriac care s-a...

• Câți angajați din Serviciul de Investigații Criminale al Poliției București și din Poliției București au fost audiați în cadrul anchetei interne privind scurgerea de informații?

Gabriela Scutea, procuror general

• Presa este considerată un element vital în procesul de monitorizare a funcționării statului de drept. Potrivit art. 111, alin. 9 din Codul de procedură penală, „Audierea persoanei vătămate de către organul judiciar care a înregistrat o plângere cu privire la săvârşirea unei infracţiuni se desfăşoară de îndată, iar, dacă acest lucru nu este posibil, se va realiza ulterior depunerii plângerii, fără întârzieri nejustificate”. Cum explicați faptul că după 45 de zile de la înregistrarea plângerii penale referitoare la scurgerea de informații nu mi s-a luat o declarație de persoană vătămată, deși legea spune că trebuia să fi fost audiată „de îndată” și „fără întârzieri nejustificate”? Orice coleg de breaslă dorește să preia aceste întrebări și să le trimită autorităților statului, o poate face și îi mulțumesc în avans pentru asta”.

Citeste si:
Emilia Șercan, declarații după decizia de plagiat în cazul lui...
Emilia Șercan, declarații...


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.