Ziua Mondială a Teatrului, marcată anual pe 27 martie, va fi sărbătorită la Teatrul Naţional din Bucureşti atât pe scenă, cât şi în sălile de repetiţii unde se pregătesc următoarele premiere, informează site-ul tnb.ro.
 

Ziua Mondială a Teatrului

Mesajul de Ziua Mondială a Teatrului este transmis în acest an de regizorul american de operă şi teatru, Peter Sellars.

"Pe măsură ce lumea atârnă, în fiecare oră şi în fiecare minut, de un flux continuu de ştiri, v-aş invita pe toţi creatorii să păşim în propria noastră privire, în propria noastră realitate şi în propria noastră perspectivă asupra timpului şi schimbării epice, a conştientizării epice, a reflecţiei şi viziunii epice. Trăim într-o perioadă epică a istoriei umane, iar schimbările profunde şi masive pe care le experimentăm în relaţiile fiinţelor umane cu ele în ele, în relaţiile între ele, precum şi în relaţiile cu lumi non-umane tind să depăşească capacitatea noastră de a înţelege, articula şi exprima", afirmă artistul american.

În opinia sa, este timpul pentru "o profundă împrospătare a minţilor, a simţurilor, a imaginaţiilor, a istoriilor şi a viitorului". "E o lucrare care nu poate fi făcută în izolare de către oameni care lucrează de unii singuri. E o lucrare care trebuie făcută împreună. Teatrul ne invită să facem asta împreună", evidenţiază Sellars.

Mesajul integral va fi citit duminică, în faţa cortinei, la fiecare sală a TNB, înainte de începerea spectacolului. Duminică, la Sala "Ion Caramitru", de la ora 20,00, va fi prezentat spectacolul "Dineu cu proşti" de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru, avându-i acum în rolurile principale pe Horaţiu Mălăele şi Mircea Rusu.

Programul spectacolelor de Ziua Mondială a Teatrului

La Sala Studio, de la ora 19,00, este programat "Micul infern" de Mircea Ştefănescu în regia lui Mircea Cornişteanu, iar la Sala Atelier, de la ora 20,00, va fi prezentat spectacolul "Anonimul veneţian", regizat tot de fostul director al TNB Ion Caramitru.

Citeste si:
„Albă ca zăpada și cei șapte pitici”, „Magazinul de păpuși” și...
„Albă ca zăpada și cei șapte...

La Sala Pictura, de la ora 19,30, se joacă "Stupid Fucking Bird" de Aaron Posner, spectacol realizat în cadrul programului "Uşi deschise pentru toţi", iar la Sala Mică, de la ora 19,00, va putea fi văzut spectacolul "Fetiţa soldat" de Mihaela Michailov, în regia tinerei Silvia Roman.

În online, TNB va transmite conferinţa dramaturgului Matei Vişniec cu titlul "Teatru şi jurnalism (influenţe reciproce)", susţinută în 2016, în cadrul programului "Conferinţele Teatrului Naţional". Conferinţa va putea fi urmărită pe canalul de YouTube al TNB între orele 10,00 şi 22,00.

De la ora 12,00, în Foaierul de la etajul I (Tapiserie), va avea loc lansarea monografiei "Viaţă şi Teatru, Teatru şi Viaţă", consacrată actorului Constantin Dinulescu, apărută la Editura "Ecou Transilvan" din Cluj-Napoca. Autorul cărţii este jurnalistul şi scriitorul Ion Moldovan. Evenimentul va fi prezentat de criticii Irina Margareta Nistor şi Ileana Lucaciu.

Citeste si:
Noaptea Muzeelor 2022: Expoziţii, concerte și filme în 64 de...
Noaptea Muzeelor 2022:...

Tururi ghidate gratuite la TNB

De la ora 11,00, în Sala Studio, actorul Dan Puric prezintă spectacolul-conferinţă "M-am întors", organizat de Agenţia de impresariat Spectaculis. De la aceeaşi oră, la Sala Media, va avea loc un spectacol al Teatrului Naţional pentru Copii Abracadabra, susţinut de Magicianul Poveştilor, aşa cum îl cunosc copiii pe actorul Marian Râlea, împreună cu echipa sa.

De la ora 18,30, la Sala Media, va putea fi urmărit un spectacol independent de muzică şi poezie găzduit de TNB - "Cuvântul care mă însoţeşte", din lirica lui Julian Gamentz. Spectacolul va fi susţinut în scop caritabil de Irina Movilă, actriţă a Teatrului Naţional, acompaniată de Andrei Cavassi cu violoncelul său. Sumele încasate urmează a fi donate în beneficiul refugiaţilor ucraineni.

Citeste si:
Iulian Bulai critică pragurile diferite propuse de CNSU: Virusul,...
Iulian Bulai critică...

Tot duminică, publicul este invitat să descopere locuri mai puţin cunoscute în noile spaţii ale teatrului, generate după reconstrucţie şi remodelarea clădirii şi să afle detalii inedite cu ocazia tururilor ghidate, gratuite, programate de la orele 15,00 şi 17,00, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.