Directorul interimar al Teatrului Național București, Mircea Rusu, a refuzat să lumineze clădirea în culorile Ucrainei, în contextul războiului din țara vecină. Acesta nu a ezitat să ofere și câteva explicații pentru acest gest gest total neașteptat venit din partea sa. 

De ce a refuzat directorul TNB campania de susținere a Ucrainei

Mircea Rusu a oferit, în urma campaniei pe care refuzat-o, un interviu în care a recunoscut de ce anume a luat această hotărâre. În plus, directorul TNB a mărturisit și cum anume va proceda, în cazul în care i se va cere să scoată din program piesele dramaturgilor ruși. Cel care a vorbit pentru prima dată despre acest refuz este Mihai Călin, prin intermediul unei postări pe contul său de Facebook.

„Sindicatul Actorilor din TNB a propus campania TNB pentru Ucraina. Directorul general interimar a refuzat, argumentând că teatrul are alt rol, că noi nu facem politică și m-a invitat să mă duc la Cernăuți și Cahul ca să văd ce pățesc românii din cauza ucrainenilor. Iar pe TNB nu avem voie să proiectam steagul ucrainean, ci doar tricolorul românesc pentru că suntem patrioți români, iar ucrainenii ne-au făcut destule rele!”, a scris Mihai Călin, pe Facebook.

Ei bine, se pare că Mircea Rusu a refuzat o colaborare în acest, pe motiv că teatrul are cu totul și cu totul un alt rol, nevând legătură cu politica. Mai mult de atât, directorul TNB a spus clar că va refuza și să scoată din program operele clasice ale dramaturgilor ruși. Mai apoi, a făcut câteva mărturisiri care le-au lăsat un gust amar multor oameni care îl apreciau în trecut.

„Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați.

Nu e dovadă de frică, de lașitate. Nu admit așa ceva. Voi refuza categoric. Nu au nicio vină nici Cehov, nici Gorki, nici Turgheniev și așa mai departe pentru că actualii conducători ruși fac ce fac.Dimpotrivă, noi trebuie să avem puterea să nu amestecăm lucrurile. Cultura rusă este una excepțională. Cultura rusă a dat dramaturgul cel mai mare, Cehov. Este greu să trecem peste asta. Sunt niște excese de zel.”, a declarat Mircea Rusu, pentru antena3.ro.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.