Starea de alertă din România nu va fi prelungită, astfel, restricțiile vor fi relaxate începând din 9 martie 2022. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că masca de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile interioare și exterioare, iar formularul PLF și prezentarea certificatului COVID nu va mai fi obligatorie.

Rafila a atenționat că populația ar trebui să fie prudentă în continuare și să țină cont de recomandările autorităților pentru a evita izbucnirea unui nou val.

„Faptul că Guvernul a hotărât ridicarea stării de alertă se ajunge într-o situație nouă, în care toate restricțiile vor fi ridicate. Voi face și recomandări profesionale, astfel încât impactul măsurilor să nu se soldeze cu o creștere a numărului de cazuri. Prudența și responsabilitatea individuală trebuie să fie principalele atribute ale perioadei următoare.”, a spus Rafila.

Măsurile care vor fi relxate odată cu anularea stării de alertă


  • Utilizarea măștii în spațiile exterioare și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, dar va fi necesară și o să revin asupra acestui lucru;

  • Nu vor exista limite privind accesul în diverse spații publice, precum spații comerciale, instituții de alimentație publică, instituții publice;

  • Nu vor mai exista limite în privința orarului;

  • Certificatul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat;

  • La intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID;

  • Recomandăm cetățenilor, apropo de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a țărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru, să consulte condițiile de călătorie. Noi suntem pregătiți și păstrăm partea de legislație care permite emiterea acestui certificat electronic.

Ce măsuri sunt recomandate pentru a fi respectate în continuare


  • Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, în grădinițe, școli, universități;

  • Evitarea spațiilor aglomerate fie că sunt închise sau deschise;

  • Spălatul mâinilor, utilizarea unui antiseptic;

  • Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie curățate și dezinfectate periodic;

  • Persoanele care au simptome – testare, prezentare la medic, la centrul de evaluare;

  • Măsurile fac parte din pachetul de responsabilitate individuală.”


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Martie 2022 - 04 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.