Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a decis marţi să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse, relatează EFE şi Ukrainska Pravda.
 

Soldații ucraineni sunt retrași din misiunile de menținere a păcii

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a postat pe contul său oficial de Telegram decretul prin care preşedintele ucrainean dispune această măsură.

"Zelenski a decis să recheme forţele de menţinere a păcii din toate misiunile din lume. Obiectivul este ca ele să participe la apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului", a explicat legislativul de la Kiev.

Acest decret nu a fost publicat încă pe site-ul oficial al preşedinţiei ucrainene, remarca marţi dimineaţă Ukrainska Pravda. Potrivit paginii de internet a Reprezentanţei permanente a Ucrainei la ONU, ţara contribuie la misiunile Naţiunilor Unite de menţinere a păcii din 1992.

Ucrainenii participă la operaţiunile de menţinere a păcii ale căştilor albastre în şase zone din lume

"Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a decis să retragă trupele ucrainene de menţinere a păcii - militari cu pregătire înaltă - din toate misiunile din lume. Împreună cu echipamente (inclusiv elicoptere), ca să ne întărim armata pentru respingerea agresiunii ruse", a indicat pe pagina sa de Facebook adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev Andrii Sibiga.

Acesta a postat şi o fotografie cu decretul respectiv, în care se menţionează că documentul intră în vigoare din momentul publicării sale. În prezent, ucrainenii participă la operaţiunile de menţinere a păcii ale căştilor albastre în şase zone fierbinţi din lume: în Republica Democratică Congo, în Sudanul de Sud, în Cipru, în Kosovo, în Abyei (între Sudan şi Sudanul de Sud) şi în Mali, notează EFE.

În Kosovo, contingentul de căşti albastre ucrainean este compus din 40 de militari, în Republica Democrată Congo, Ucraina dispune de 13 soldaţi, iar în Republica Coasta de Fildeş de 56 de persoane, potrivit Ukrainska Pravda, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.