Alexandru Rafila a anunțat că Ministerul Sănătății a propus Guvernului măsuri de relaxare a restricțiilor COVID-19 pentru perioada următoare, după ce numărul cazurilor zilnice de infectare a înregistrat o scădere constantă.

Au fost propuse măsuri de relaxare pentru perioada următoare

Rafila a menționat că România a înregistrat în ultima perioadă o scădere a indicatorilor COVID, fapt ce ar permite autorităților să relaxeze ușor restricțiile în timpul apropiat.

“Remarcaţi scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor. Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic. Un trend descendent al numărului de decese. Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”, a declarat Rafila.

Printre veștile bune face parte și scăderea numărului de decese și a persoanelor internate la ATI. Rafila este încrezător și estimează ca într-o săptămână România să ajungă la sub o mie de cazuri pe zi.

”Acest trend care a dus la o cifră de sub 50% ne-a făcut să propunem Guvernului României şi CNCSU adoptarea unui set de măsuri, pentru perioada imediat următoare”, a spus ministrul.

Ce măsuri de relaxare au fost propuse

1. Accesul fără certificat electornic COVID în centrele comerciale, în instituţiile publice, pensiuni şi restaurante

2. Creşterea limitei, de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

3. Se permite organizarea evenimentelor private, cu participarea a maximum 200 de persoane.

4. Masca nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate.

Care sunt restricțiile care au fost păstrate

1. Posibilitatea izolării şi carantinării persoanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat

2. Menţinerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice

3. Menţinerea măsurilor de dezinfecţie şi igienă în mijloacele de transport public

Ministrul Sănătății a afirmat că se menține și recomandarea de telemuncă și utilizarea programului de lucru decalat în instituţiile publice centrale şi locale.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

”Noi ne menţinem poziţia, că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă activităţile să rămână închise în baruri, cluburi şi discoteci, unde în mod evident interacţiunile sunt mult mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament”, a mai spus Rafila.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.