Carrefour a retras de la comercializare mai multe dulciuri contaminate cu oxid de etilenă, o substanță toxică pentru organismul uman. Clienții care au apucat să le cumpere sunt îndemnați să le arunce sau să le returneze. 

Dulciuri contaminate cu oxid de etilenă, retrase din Carrefour

Substanța toxică a fost descoperită într-un aditiv care de regulă nu lipsește din compoziția dulciurilor, anume guma de carruba. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a informat că retailerul a început retragerea de la vânzare și returnarea de la clienți a următoarelor produse:


  • ruladă 3 tipuri ciocolată 650 ml

  • îngheţată vanilie 900 ml

  • sorbet lămâie 1000 ml

  • îngheţată vanilie şi fructe exotice 4x100 ml – toate comercializate sub marca proprie Carrefour.

Cei care le-au cumpărat nu ar trebui să le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea alimentelor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Ce este oxidul de etilenă?

Oxidul de etilenă este o substanță chimică a cărei formulă e C₂H₄O. La temperatura camerei, acesta este un gaz incolor inflamabil, cu miros dulce și este folosit pe scară largă ca sterilizant gazos, cu scopul de a steriliza echipamentele și instrumentele medicale. Totodată, este utilizat pentru a produce alte substanțe chimice, cum ar fi antigel. În cantități mici, oxidul de etilenă este folosit ca pesticid și ca sterilizant în aditivii alimentari pentru a elimina contaminarea cu Salmonella a alimentelor.

Oxidul de etilenă este clasificat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency - ECHA) ca mutagen - produce modificări în structura genetică - , cancerigen - cauzeaza cancer - și toxic pentru funcția de reproducere. Consumul de alimente care au în componență cantități mici din această substanță nu reprezintă un risc mare și imediat pentru sănătate, însă reprezintă un risc crescut dacă alimentele contaminate cu oxid de etilenă sunt consumate pe o perioadă lungă de timp. Așadar, expunerea la oxidul de etilenă trebuie redusă la minimum.

Citeste si:
Programul magazinelor Carrefour, Lidl, Cora din București de...
Ce program vor avea...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.