Situația apei poluate, contaminate cu amoniu, din comuna 1 Decembrie, județul Ilfov, este una cunoscută de ani și ani. De vină ar fi locuitorii care consumă prea multă apă. Argumentele inspectorilor de la Direcția de Sănătate Publică sunt halucinante.

Autoritățile din Ilfov dau vina pe oameni pentru apa poluată

Firma care se ocupă de tratarea și distribuția apei susțin că se consumă o cantitate mare de apă într-un timp foarte scurt, iar apa din puțuri, deja contaminată cu amoniu, mangan și fier, nu poate fi tratată pentru consum.

„Nu au voie, legal, să își ude grădinile. Nu îi interesează. Sparg apometrele și rezervorul se golește. De 10 ori mai mare a fost amoniul. A fost o perioadă cu căldurile mari și stația de tratare nu mai făcea față să trateze amoniul”, sunt explicațiile venite de la autorități, conform Observator.

O variantă salvatoare ar fi putut veni de la primărie, anume redimensionarea stației de epurare și modernizarea conductelor care străbat comuna, căci în ultimii ani nu s-a investit nimic pentru a curăța apa de la robinetele oamenilor. Problema este că la primărie porțile sunt închise, iar responsabilii s-au evaporat.

„Dădeam drumul la robinet și miroasea a hazna”

Compania de stat care livrează apă la 1 Decembrie este formată din mai multe consilii locale ale primăriilor din județele Ilfov și Giurgiu. Cetățenii au trimis sesizări peste tot, dar nu au primit niciun răspuns. Nici măcar nu i-a anunțat cineva că apa potabilă, în realitate, nu e potabilă.

„Avem nepoți, avem copii, ce facem, ne îmbolnăvim? Sunt bidoanele cu apă pe acolo, pe acolo. Nu putem să cumpărăm apă și pentru a ne spala și pentru a face mâncare. Cu impurități, galben, se lasă pe fund. Acum a umblat la ea, dar știți cum mirosea? Ca și când am avea o hazna în casă. Dădeam drumul la robinet și mirosea a hazna”, spune o localnică, potrivit sursei citate.

Citeste si:
„Școala altfel” din 13 septembrie. Scenariile gândite de autorități
„Școala altfel” din 13...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.