Noi, românii, putem spera abia anul viitor să avem prețuri mai mici măcar la alimentele de bază. În timp ce aleșii noștri rumegă situația, guvernele a două țări europene au dat deja o mână de ajutor locuitorilor lor pentru a face față crizei scumpirilor. Polonia a redus la zero TVA-ul la produsele esențiale și la câteva servicii, iar Ungaria a plafonat prețul la nivelul de anul trecut. Acum, în Capitală, e forfotă din această cauză, deoarece PNL și PSD încă nu s-au înțeles.

Plafonarea prețurilor la alimente, discutată în coaliție

În acest moment, guvernanții au la îndemână două variante pentru a reduce prețul la alimentele de bază. Prima a fost aplicată deja de Polonia, care a ajuns la peste 8,6% inflație, adică reducerea treptată a TVA-ului până la cota zero la alimente de bază, îngrășăminte și gaze naturale. Măsurile au intrat în vigoare din 1 februarie și o să dureze aproximativ 6 luni.

O directivă europeană ne-ar putea salva și pe noi. Cu ajutorul ei, și România va avea posibilitatea să reducă la zero TVA-ul la alimente. Chiar și așa, țara noastră ar putea aplica această regulă tocmai de anul viitor, când, potrivit procedurilor, directiva europeană va ajunge să fie transpusă și în legislația noastră.

Peste toate, cad greu și neînțelegerile din coaliție fiindcă aleșii nu s-au decis ce măsură vor să aplice pentru a ne alina amarul în față valului de majorări. Florin Cîțu, președinte PNL, a declarat că susține, cu anumite condiții, reducerea TVA-ului de la 9%, cât e în prezent, la zero.

„Dacă plafonezi prețurile la alimente, există riscul de a avea penurie”

„Vom susține un stat suplu, cu taxe cât mai mici. Avem un principiu de la care nu aș vrea să abdicăm. Acela de a reduce taxele pentru toate produsele, dacă facem acest lucru. Deci, dacă găsim că este oportun pentru un produs, de ce nu ar fi oportun pentru toate produsele, nu doar pentru unul. Dacă plafonezi prețurile la alimente, există riscul de a avea penurie și să vedem cozi”, a afirmat Cîţu, marţi, la Senat.

Marcel Ciolacu, președinte PSD, susține că această soluție nu va ajuta prea mult și cere varianta găsită de Ungaria, adică „plafonarea produselor de bază, într-o limită, că nu poți să faci fără limită, altfel declanșăm cu totul altceva”. Trebuie menționat că o astfel de versiune va putea fi aplicată imediat, dacă va fi agreată de coaliție.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

„Nu cred că va ajuta TVA zero la alimente. Deja e redus. Am văzut alte țări europene au luat alte măsuri. Au plafonat prețurile la alimente de bază, se pare că e mult mai bine”, a declarat, luni, liderul social-democraților.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2022 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.