„Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii e ca un copil care nu își cunoaște părinții” sau „un popor care nu își cunoaște trecutul e condamnat să-l repete”, spunea marele Nicolae Iorga. Vorbele sale nu au fost literă de lege și pentru cei care au scos la vânzare, pe internet, castele și conace vechi de sute de ani. Clădirile care odinioară străluceau acum zac abandonate și pot fi cumpărate și cu 35.000 de euro. 

 

Castele istorice și conace vândute cu 35.000 de euro pe internet

Castelul Béldy din Geaca, ridicat la ordinul contelui Okaș, pe vremea când ocupa funcția de prefect al Clujului, are un sfârșit tragic. Ajuns în proprietatea statului, clădirea construită în stil neoclasic a funcționat ca școală până în anii '70. Nepăsarea autorităţilor şi lăcomia unor săteni i-au pecetluit soarta.

Mai mulți localnici s-au servit din cele patru coloane care susțineau terasa clădirii, acestea fiind făcute din cărămidă. Oamenii s-au oprit abia după ce terasa, grea de câteva tone, s-a prăbușit.

A urmat retrocedarea către moștenitorii foștilor proprietari, pe urmă castelul a fost donat unei alte familii, care, în cele din urmă, a scos-o la vânzare pe internet. O asociație din Cluj a cumpărat-o de pe OLX și ar vrea să o refacă, însă costurile se ridică la jumătate de milion de euro.

„Normal şi logic ar fi să găsim o utilizare care să aducă şi profit, nu pentru profit, ci pentru întreţinere. Din păcate în ciclul vechi, fonduri europene se puteau obţine cu condiţia să fie castelul renovat vizitabil, dar fără să desfăşori o activitate profitabilă”, a declarat Teodor Coltea, preeșdinte Asociația Bolony Fakas.

USAMV Cluj are planuri mari cu Castelul Teleki

Și Castelul Teleki din Jucu, aflat la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, a rămas al nimănui. Construcția a fost ridicată la finalul secolului al XVII-lea de cancelarul Mihaly Teleki pentru a-și găzdui invitații la vânătoare. Comuniștii au transformat-o în stațiune de cercetare, iar după Revoluție s-a ales praful.

Abia în 2014 autoritățile și-au amintit de ea și au trecut-o în proprietatea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. În prezent, specialiștii speră ca, cu ajutorul fondurilor europene, să o reînvie. Ei vor să construiască aici un complex de cercetare și tratament în care să vindece copiii cu ajutorul terapiilor cu animale.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

„Vor fi medici veterinari, psihologi şi psihiatri, care vor dezvolta metode noi nu numai de tratament şi de ameliorare a disfuncţiilor psihomotorii la copii, dar chiar si pentru copiii sănătoşi dar cu hiperactivitate, cu probleme de integrare”, a spus prof. dr. Cornel Cătoi, rector USAMV Cluj-Napoca, pentru Observator.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2022 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.