Palatul Bánffy în care funcționează Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va fi retrocedat, după ce trei sferturi din edificiul baroc au fost date de instanță descendenților foștilor proprietari. De asemenea, Consiliul Județean va deveni chiriaș în această clădire.

Cluj-Napoca: Palatul Bánffy va fi retrocedat descendenților foștilor proprietari

Ultimul descendent al familiei nobiliare care a deținut Palatul Bánffy, situat în centrul Clujului, a fost Dionisie Bánffy. Împătimit al jocurilor de noroc, acesta a acumlat datorii mari, apoi s-a împrumutat la negustorul sibian Nicolae Roșca.

Nu a mai putut să-i înapoieze valuta, astfel că afaceristul a acceptat să îi fie dat în schimb mai multe apartamente în incinta Palatului. Așa se face că acum urmașii comerciantului vor deveni proprietarii unei părți din clădire.

Pe de altă parte, directorului Muzeului de Artă din Cluj spune că există inadvertențe în documentele oficiale și că, în realitate, negustorul nu ar exista în actele de proprietate.

„Nicăieri nu apare numele acestui personaj”

„Noi am luptat foarte mult, aproape 20 de ani prin instanţe pentru a rămâne proprietarii şi administratorii acestui loc, dar ce s-a hotărât săptămâna trecută în şedinţa Consiliului Judeţean a fost să iniţiem şi să aprobăm procedurile de repartizare, compartimentalizare pe apartamente", a declarat Mihai Urezeanu, purtător de cuvânt al Consiliul Judeţean Cluj.

„Nicăieri nu apare numele acestui personaj a căror descendenţi invocă că ar fi cumpărat pe petice de hârtie apartamente. Nu poţi să iei în calcul, să iei în seamă un testament din 1958 fără ca tu să fii proprietar. Deci el a lăsat moştenire ceva ce nu-i aparţinea", a declarat Lucian Nastasă - director al Muzeului de Artă din Cluj.


  • Locația imobilului nu poate fi schimbată în următorii zece azi, drept urmare Muzeul de Artă nu va rămâne, pentru moment, fără sediu.


Palatul Bánffy din Cluj-Napoca

Palatul Bánffy este un obiectiv turistic important în Cluj-Napoca. Construit în secolul XVIII, este opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann și găzduiește din 1951 Muzeul de Artă.

Construit între 1774 și 1785 pe laturile unei curți rectangulare de către contele György Bánffy, edificiul i-a avut ca oaspeți pe împărații Francisc I și Franz Josef. Clădirea a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din 1992, 2004 și 2010, fiind considerată un monument arhitectural de importanță națională.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Muzerul de Artă din incinta sa reunește opere ale artiștilor Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Camil Ressu, Vasile Popescu ș.a. dispuse în peste 20 de încăperi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2022 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.