Creștinii sărbătoresc Boboteaza sau Botezul lui Iisus Hristos pe data de 6 ianuarie. Această sărbătoare sfântă este cunoscută și sub numele de “Arătarea Domnului” sau “Epifania”. Ziua de Bobotează marchează sfârşitul sărbătorilor cu ocazia Naşterii lui Iisus Hristos. Creștinii se pregătesc serios pentru această sărbătoare, iar bucatele sunt unele pe măsură.

Bucate tradiționale pregătite în ziua de Bobotează

Botezul Domnului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții frumoase, dar și bucate tradiționale extrem de delicioase. Deoarece Boboteaza amintește de timpurile reci și geroase, la această sărbătoare mai întâi se prepară piftiile.

Această delicatesă se prepară din picioare de porc, urechi, gușă, mușchi și se asortează cu usturoi. Tradiția spune că acest fel de mâncare trebuie pregătit și așezat pe foc în ziua în care intră Preotul cu Botezul ca să sfințească cu Sfânta Aghiazmă Mare întreaga gospodărie.

Nelipsite de pe masa de sărbătoare sunt și sarmalele și carnea și cârnații la grătar. Dulciurile de la această sărbătoare sunt lipiile, pregătite cu aluat de cozonac și unse cu ou și smântână.

Pâinea coaptă în cuptor

Lipiile din aluat se servesc conform tradițiilor, la mesele de botez ale creștinilor. Acest obicei amintește că turtele sunt făcute pentru Domnul Iisus Hristos de Maica Preacesta în timpul Fugii în Egipt. Alături de ele se pot mânca prăjituri și cozonaci sau fructe.

Cozonacii sunt la fel de prezenți pe masa de sărbătoare, fiind unul dintre deserturile de nelipsit. Toate bucatele sunt mâncate cu pâine coaptă în cuptor, frământată și dospită lângă soba caldă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Ianuarie 2022 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.