România are nevoie de 2.000 de kilometri de autostradă. 34 sunt gata. Atâția s-au putut face în 2021. Alin Șerbănescu, reprezentant al Ministerului Transporturilor, a explicat dacă se va recupera ceva în 2022.

Drumurile noastre toate. 34 kilometri de autostradă au fost făcuți în 2021

35 de miniștri la Transporturi am avut în ultimii 32 de ani, iar fiecare a venit cu promisiuni care, de cele mai multe ori, au rămas doar pe hârtie. Actualul șef pe acest sector a venit, de asemenea, cu idei.

„Va fi anul în care se vor semna cele mai multe constracte de investiții din istoria Ministerului Transporturilor. Se vor ridică în jurul sumei de 10 miliarde de euro, un record absolut”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Realitatea este că avem 2.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres și nu reușim să inaugurăm anual mai mult de 50 de kilometri. În 2021, România a făcut numai 35 de kilometri de autostradă și aproximativ 19 de drumuri de legătură, centuri sau pasaje.

Motivele, potrivit spuselor lui Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura, sunt: „Nu am deblocat la timp, am stat cu relocările în teren, am stat aiurea prin licitații”.

De altfel, spune economistul Dan Schwartz, „Ungaria a fost de mai multe ori aleasă în detrimentul României datorită poziției pe care o are și a felului inteligent în care și-a dezvoltat sistemul național de autostrăzi”.

La capitolul șantiere în lucru stăm mai bine

180 de kilometri de autostradă și drumuri expres au intrat în construcţie în 2021. Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, a explicat că „e ca un bulgăre de zăpadă: trebuie să crească de la an la an. Un an cu foarte multe inaugurări va fi 2023 – 2024, când toate aceste proiecte ajung la finalizare”.

Ce ne așteaptă în 2022

Cu speranță, aleșii prognozează pentru 2022 încă 13 kilometri de autostradă din lotul Sibiu-Boița, 10 kilometri din lotul doi de pe autostrada de centură a Capitalei și 40 de kilometri din drumul express Craiova-Pitești, între Slatina și Balș. Tot la anul urmează să fie inaugurat și Podul de la Brăila.

Citeste si:
Google Maps va afișa prețurile taxelor de drum. Vei ști cât te...
Google Maps va afișa...

„Mulți s-au repezit să promită autostrăzi, fără să țină cont de modul în care se derulează contractele. Știm bine că, la începutul acestui an, nu vreau să îi dau numele, cineva a promis 100 de kilometri de autostradă. E ușor de promis, mai greu e să vezi realitatea și să gestionezi proiectele. Noul ministru a propus să nu mai venim cu un număr de kilometri”, a transmis Alin Șerbănescu, comunicator al Ministerului Transporturilor, la Antena 3.

Inaugurări de autostradă în 2021


  • A3 Ungheni - Târgu Mureș - 4,5 km

  • A10 Sebeș - Turda, Lotul 2 - 25 km (+ 4 km nefolosiți anterior de pe loturile 1 și 3)

  • Drum de legătură A3 - Tg. Mureș - 4,7 km

  • Drum ocolitor Giurgiu, legătură DN5 - vama Ruse - 6 km

  • Centura Mihăilești - 3 km

  • Centura Satu Mare (parțial) - 4 km

  • Pasajul Mogoșoaia pe Centura Capitalei - 1 km

Inaugurări de autostradă aşteptate în 2022


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Decembrie 2021 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.