Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a venit cu un sfat în întâmpinarea românilor care încearcă să intre în țară zilele acestea, în număr mare. Se plantează semințele următorului val de COVID-19, a comentat doctorul, transmițându-le oamenilor furioși de la frontiere din cauza procedurilor să fie cuviincioși. 

 

Cozi uriașe la frontiere, românii se întorc acasă. Sfatul unui psihiatru pentru oamenii nervoși din cauza procedurilor

Tot mai mulți români se întorc în această perioadă acasă. Este vorba despre cei care lucrează și locuiesc în străinătate. 120.000 de oameni cu 33.000 de mașini au intrat în țară în ultimele 24 de ore, preponderent pe la granița cu Ungaria, potrivit datelor Poliției de Frontieră.

La punctele de trecere a frontierei din vestul țării, pe unde se întorc cei mai mulți români din Occident, s-au format cozi imense, oamenii așteptând ore întregi pentru a putea intra în România.

Gabriel Diaconu spune că aglomerația de la frontiere arată că valul Omicron nu poate fi evitat, ba chiar afirmă că zilele acestea se plantează semințele următorului val COVID-19. Medicul are și un mesaj pentru românii nervoși din cauza procedurilor impuse de autorități.

„Știu că pare nedrept, dar o recomandare aparte trebuie făcută celor care vin din diaspora acasă. Sunt foarte grele sărbătorile în ultimii doi ani. Sunt cu atât mai grele cu cât pretutindeni e pâcla pandemică, și oamenii au nervii întinși la maximum. Nu-mi aduc aminte decât, poate, în anii '90 să întâlnesc persoane atât de furioase, uneori din nimic.

Dar fiecare e responsabil pentru sine. De vreme ce veniți să vedeți oameni dragi, și de vreme ce nu i-ați mai văzut de o vreme, dar mai ales pentru că urmează să plecați înapoi în țările voastre adoptive, nu ar fi păcat? Nu ar fi păcat să-i lăsați în urmă bolnavi sau, și mai rău, spitalizați spre, posibil, și deces?”, a scris acesta pe Facebook.

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

Le-a recomandat oamenilor să fie mai civilizați

„E o trăsătură tipică românilor să-și bruftuluiască aleșii, să-și înjure primarii, să-și ia la strămoși polițiștii. Mai ales a celor care-au plecat, de multe ori pe bună dreptate, din România. Nimeni nu zice, fiecare are dreptul la o părere despre țara lui de origine. Dar dacă tot ai ajuns să trăiești într-un loc sensibil mai civilizat, sensibil mai curat, mai respectuos cu semenii, caută să aduci bunele practici cu tine acasă.

Că-ți place, că nu-ți place, România nu e nici troaca ta, nici nu-ți datorează nimic. Că vrei tu să ai două săptămâni pe an să te dai mare la ”țăranii” de aici posibil că te ajută să refulezi diverse lucruri, dar aduci probleme, faci probleme și vei lăsa în urmă probleme”, precizează medicul psihiatru. Nu există sfaturi prețioase aici, doar o recomandare: fii cuviincios”, conchide medicul.

Citeste si:
Controalele la frontierele interne din spaţiul Schengen nu trebuie...
Controalele la frontierele...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.