Pentru mulți români, grija supremă este plata facturilor la energie și gaz. Legea îi clasifică drept consumatori vulnerabili și de luna aceasta pot opta pentru amânarea plăților la utilități. Oamenii pot scăpa de aceste cheltuieli până în aprilie 2022, dar în următoarele șase luni sunt obligați să achite restanțele, ceea ce înseamnă plata a două facturi într-o lună. 

 

Facturile amânate înseamnă datorii mari în 2022

Au început să vină facturile la energie și gaz pentru luna noiembrie; unele dintre ele mai mari decât își permit consumatorii. Cei cu venituri mici pot amâna plata lor pentru șase luni. Nu e o măsură strălucită, căci amânările înseamnă datorii.

Potrivit legii, consumatorii vulnerabili sunt cei care câștigă cel mult 2.053 de lei pe lună. În cazul familiilor, venitul pentru fiecare membru trebuie să fie de maximum 1.386 lei.

Pentru a beneficia de acest aspect, oamenii trebuie să completeze un formular de 14 pagini pe care îl depun la primărie, apoi își notifică furnizorul despre intenția de a amâna plata facturilor.

Facturile pot fi amânate timp de șase luni, între noiembrie 2021 și aprilie 2022. După alte șase luni, datoria trebuie stinsă, între mai și octombrie 2022. Acest lucru înseamnă că românii vor plăti facturile la zi plus restanțele, adică două facturi în aceeași lună.

Socoteala ar fi fost ca populația să plătească facturi mai mici după liberalizarea pieței la energie și gaze. De fapt, potrivit celor de la BNR, s-a produs „neprevăzutul”.

„Facturile la energie și gaze au cunoscut scumpiri mari. Este o inflație care mătură întreaga planetă. La noi, însă, intervine un plus de inflație determinat de haosul care s-a produs în liberalizarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier BNR, pentru Kanal D.

Explicațiile ANRE

„La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea.

Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie, și în lipsa normelor furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor. Sper că cel târziu săptămâna viitoare aceste norme să apară.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

Problema e că ar trebui să se aștepte acești clienți cărora nu le-a venit factură că în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână – două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor", a declarat Zoltan Nagy - ANRE.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Decembrie 2021 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.