Vestea că statul va subvenționa facturile mari din această iarnă a fost o ușurare pentru mulți români. Deși a picat bine, iarna bătând la ușă, pe mulți nu îi scapă de prea multe griji. Autorității îi îndeamnă pe aceștia să ceară sprijin la primărie. De acolo, consumatorii cu venituri mici ar putea să mai primească bani, dar dacă au multă răbdare pentru a trece prin toate formalitățile. Cea mai mare piedică e formularul tip.

Formularul tip pentru consumatorii vulnerabili care doresc să beneficieze de sprijin pentru facturi e cât o nuvelă

Formularul tip pe care trebuie să-l completeze oamenii, dacă se încadrează în categoria consumatorului vulnerabil, are 15 pagini. Oamenii spun că astfel statul dorește să-i facă să se lase păgubași și să nu mai ceară ajutor.

Românilor cu venituri mai mici de 1.386 de lei de persoană, în cazul familiilor, și 2.000 de lei, în cazul persoanelor singure, li se cer chiar și informații despre locuința pe care o dețin, de la suprafață și până la structura din care este construită gospodăria, dar și dacă au animale sau terenuri agricole.

Formularul trebuie depus la primărie și de acolo va ajunge la furnizor și la alte instituții ale statului care să-l aprobe. Merită bătaia de cap? Cei mai mulți ar urma să primească un ajutor de 100 sau 150 de lei.

Statul va compensa facturile și fără să completăm un formular, cu o condiție

Peste toate, așa cum ne-au recomandat și unii aleși, cu toții trebuie să avem grijă cât consumăm, chiar dacă nu ne aflăm în categoria celor vulnerabili. Statul ne va compensa facturile la energie și gaz fără să completăm un formular. Condiția este să nu depășim 200 kw pe lună sau un total de 1.000 kw din noiembrie până în martie. Reducerea constă în 18 bani pe fiecare kWh de electricitate, iar „oferta” este valabilă în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.

Guvernul a aprobat luni ordonanța de urgență pentru stabilirea schemei de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Impactul financiar total asupra bugetului de stat este de 1,3 miliarde de lei.

Citeste si:
Bogdan Aurescu, declarații la reuniunea în format G7+: „România va...
Bogdan Aurescu, declarații la...

„Am aprobat ordonanța de guvern privind compensarea prețului la energie electrică și gaze naturale. Vorbim de o compensare pentru 5.200.000 de gospodării la energie electrică, aproximativ 13 milioane de români – 85% din populația României – și de 2.200.000 de gospodării la rețeaua de gaze – dintr-un total de 3.600.000 – peste 65% din totalul populației conectate”, a transmis Virgil Popescu.

„Mecanismul va fi foarte simplu, oamenii nu trebuie să facă nimic, doar să urmărească să se încadreze în tranșele de consum. Pentru energie electrică vorbim de un consum mediul lunar între 30 și 200 de kilowați. În perioada de 5 luni vorbim de un consum între 150 și 1.000 de kilowați. Vorbim și de o abatere lunară pe perioada de iarnă, de 10%. Vorbim de o compensare de 21 de bani pe kilowatt”, a mai precizat acesta.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2021 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.